Cea mai mare ambarcațiune monoxilă descoperită în Moldova va fi expusă la Palatul Culturii din Iași jpeg

Cea mai mare ambarcațiune monoxilă descoperită în Moldova va fi expusă la Palatul Culturii din Iași

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 30 august 2018

O ambarcațiune monoxilă, descoperită în albia râului Moldova, pe teritoriul satului Soci, din comuna Miroslovești, a ajuns la Palatul Culturii din Iași, urmând să intre în patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, informează un comunicat al instituției.

Barca realizată dintr-un singur trunchi de copac are o vechime estimată la 400 - 500 de ani și a fost găsită în timpul lucrărilor efectuate de dl. Valer Apintei, în zona menționată, antreprenorul semnalând acest fapt Direcției Județene pentru Cultură Iași.

Specialiștii apreciază că aceasta este cea mai mare ambarcațiune monoxilă descoperită în Moldova și una dintre cele mai mari din țară, dimensiunile sale fiind de 8,76 m lungime și 0, 65 m înălțime.

Pentru a ajunge la Palatul Culturii, barca a fost transportată în condiții speciale, cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Iași, dar și în regim de circulație deosebit, beneficiind în acest demers de susținerea Poliției Rutiere și a Poliției Locale Iași.

În acest moment, ambarcațiunea monoxilă (foto jos) se află în atenția specialiștilor de la Centrul de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

După stabilizare și restaurare, precum și după stabilirea cu exactitate a vechimii acestui obiect de patrimoniu pe baza analizelor C14, ambarcațiunea va fi expusă la Palatul Culturii.

monoxila 1 jpg jpeg

Foto: Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași