„Cea mai importantă colecţie personală“ a pictorului Renoir, scoasă la licitaţie jpeg

„Cea mai importantă colecţie personală“ a pictorului Renoir, scoasă la licitaţie

📁 Muzee
Autor: Alexandra Constanda
🗓️ 26 august 2013

O colecţie de obiecte personale, printre care se numără  scrisori, fotografii şi suveniruri, ale pictorului francez Pierre-Auguste Renoir, evaluată la 3 milioane de dolari, va fi scoasă la licitaţie pe 19 septembire la New York.

Colecţia, care conţine 143 de obiecte, este prezentată de casa Heritage Auctions ca fiind „cea mai importantă colecţie personală“ a lui Renoir şi a fost cumpărată în anul 2005 de la un nepot al celebrului pictor impresionist francez. Din impresionanta colecţie fac parte o eşarfă de mătase, certificatul de căsătorie, medalia Legiunea de Onoare, scrisori de la pictorii Claude Monet, Edouard Manet şi de la sculptorul Auguste Rodin, dar nu lipsesc nici schiţe şi machete realizate de Renoir la Cagnes împreună cu sculptorul Richard Guino în 1919, cu câţiva ani înainte să moară. 

Renoir a realizat câteva sculpturi, printre care „La Grande Vénus Victrix“, înaltă de aproape doi metri, prezentă la acea licitaţie printre alte 19 sculpturi. „Este o mină de aur“, a declarat, pentru The News Tribune, Virginie Journiac, istoric de artă şi fostul curator al Muzeului Renoir din sudul Franţei. „Aceste obiecte personale ale lui Renoir vor fi văzute pentru ultima dată ca o colecţie unică dacă nu se găseşte un cumpărător dispus să achiziţioneze toate piesele“, a mai spus aceasta. Pe de altă parte, directorul de artă plastică Brian Roughton spune că această colecţie „luminează cariera, viaţa şi eminenţa acestui om foarte, foarte umil“. 

Pierre-Auguste Renoir a fost unul din cei mai celebri pictori francezi, creator-împreună cu Claude Monet, Alfred Sisley, Paul Cézanne-al curentului impresionist. Dragostea lui pentru desen, artă figurativă şi portrete l-a îndepărtat mai târziu de impresionism. Sub influenţa lui Jean Auguste Dominique Ingres, începând din anul 1883, universul său coloristic a devenit mai blând şi a pictat mai ales trupuri feminine strălucitoare.

Denumit pe drept „pictorul bucuriilor vieţii“, Renoir a pictat cu pasiune până în ultima clipă a existenţei sale. Pierre-Auguste a fost tatăl actorului Pierre Renoir (1885-1952), al cineastului Jean Renoir (1894-1979) şi al artistului ceramist Claude Renoir (1901-1969). A fost bunicul cineastului Claude Renoir (1913-1993), fiul lui Pierre.Citeste mai mult: adev.ro/ms3ghx