Jonathan and another tortoise, St Helena jpg

Cea mai bătrână țestoasă din lume împlinește 190 de ani

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 6 decembrie 2022

Jonathan, cea mai bătrână țestoasă din lume, împlinește 190 de ani. Animalul trăiește pe insula Sfânta Elena, un teritoriu britanic din Oceanul Atlantic.

„Când te gândești, dacă a eclozat în 1832 - epoca victoriană - Doamne, schimbările care au fost în lume” de atunci, spune Joe Hollins, veterinarul care are grijă de cea mai bătrână țestoasă din lume.

În vârsta de cel puțin 190 de ani, Jonathan este cea mai bătrâna țestoasă înregistrată vreodată și cel mai vechi animal terestru în viață cunoscut. Ea a intrat în Cartea Recordurilor Guinness la începutul acestui an, relatează Agerpres.

„Războaiele mondiale, ascensiunea și căderea Imperiului Britanic, guvernatorii, regii și reginele care s-au succedat, este de-a dreptul extraordinar!”, a remarcat Joe Hollins.

Animalul trăiește pe insula Sfânta Elena din 1882 și vârsta este doar o estimare. O fotografie făcută la sosirea sa pe insulă arată că țestoasa avea deja cel puțin 50 de ani la acea vreme, dar probabil că este mai în vârstă.

Foto: Xben911 / Wikimedia Commons
Foto: Xben911 / Wikimedia Commons

Jonathan a văzut 35 de guvernatori trecând pe acest teritoriu britanic de peste mări, dar l-a ratat pe Napoleon, care a fost în exil pe insulă între 1815 și 1821.

Locuitorii din Sfânta Elena au organizat trei zile de sărbătoare începând de vineri și guvernatorul insulei îi va oferi țestoasei legumele preferate, iar duminică Jonathan va primi un tort.