Ce reprezintă petroglifele realizate de amerindienii Pueblo în urmă cu 800 de ani?  jpeg

Ce reprezintă petroglifele realizate de amerindienii Pueblo în urmă cu 800 de ani?

Pere╚Ťii canioanelor din regiunea Mesa Verde, din sud-vestul SUA, sunt decora╚Ťi cu petroglife vechi de 800 de ani, realizate de indigenii amerindieni Pueblo.

Petroglifele de pe pere╚Ťii canioanelor din regiune marcau pozi╚Ťia Soarelui ├«n cea mai lung─â ╚Öi respectiv cea mai scurt─â zi a anului, conform arheologului Radek Palonka de la Universitatea Jagiellon─â din Cracovia, Polonia. ├Äncep├ónd cu anul 2011, Palonka a coordonat o echip─â de cercet─âtori de la universitatea sa ├«n analiza siturilor culturii amerindiene Pueblo de la Castle Rock Pueblo.

Aceste petroglife produc interac╚Ťiuni complexe de lumini ╚Öi umbre. Aceste interac╚Ťiuni pot fi observate ├«n zilele din apropierea solsti╚Ťiilor de iarn─â ╚Öi de var─â, atunci c├ónd Soarele ajunge ├«n cel mai sudic ╚Öi respectiv cel mai nordic punct al s─âu pe bolta cereasc─â ╚Öi, ├«ntr-o mai mic─â m─âsur─â, pot fi observate ╚Öi ├«n jurul echinoc╚Ťiilor de toamn─â ╚Öi prim─âvar─â, relateaz─â Agerpres.

Petroglife realizate de popula╚Ťia Pueblo nu au doar o func╚Ťie decorativ─â sau totemic─â, ci ÔÇ×marcau probabil intrarea ├«n anumite anotimpuriÔÇŁ , precizeaz─â arheologul polonez.

Cliff Palace jpg jpeg

Indigenii amerindieni Pueblo au tr─âit ├«n sud-vestul Americii de Nord p├ón─â ├«n secolul al XIII-lea d.Hr. Numele ÔÇ×PuebloÔÇŁ (ÔÇ×satÔÇŁ ├«n spaniol─â) le-a fost dat amerindienilor din aceast─â regiune a Americii de Nord de c─âtre coloni╚Ötii spanioli. Spre deosebire de alte popula╚Ťii amerindiene nomade, poporul Pueblo tr─âia ├«n a╚Öez─âri complexe (foto) construite din piatr─â ╚Öi chirpici.