image

Catedrala Notre-Dame din Paris va fi dotată cu un sistem unic de stingere a incendiilor

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: C. S.
🗓️ 28 decembrie 2023

Catedrala Notre-Dame din Paris, o capodoperă a artei gotice devastată de un incendiu în 2019 care a stârnit un val de emoţie globală, va fi dotată cu un sistem inedit de stingere a incendiilor, au anunţat miercuri autorităţile franceze.

"Au fost luate toate măsurile de precauţie pentru a regândi complet protecţia împotriva incendiilor" la Notre-Dame, care urmează să se redeschidă publicului pe 8 decembrie 2024, a declarat Philippe Jost, care conduce instituţia publică responsabilă de proiectul de reconstrucţie, citat de Agerpres.

Catedrala ar putea primi "14 milioane de vizitatori" anual după redeschidere, de două ori mai mult decât înainte de incendiu, a adăugat Philippe Jost în faţa Comisiei pentru Afaceri Culturale a Adunării Naţionale.

Noul sistem de stingere a incendiilor include un "dispozitiv de aburire, aflat în prezent în pod şi în turlă - pentru a înăbuşi orice posibilă izbucnire a unui incendiu - o premieră într-o catedrală din Franţa", a precizat el.

Lucările vor "continua şi în timpul Jocurilor Olimpice" de la Paris, în vara anului 2024, dar accesul publicului la cele trei portaluri ale catedralei şi la principala stradă adiacentă va fi "asigurat" în coordonare cu Prefectura.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat recent că îl va invita pe Papa Francisc să asiste la ceremonia de redeschidere pentru public a Catedralei Notre-Dame din Paris, prevăzută să se desfăşoare exact peste un an, în data de 8 decembrie 2024.

De asemenea, preşedintele Franţei a dezvăluit că vor fi realizate vitralii contemporane pentru a aduce "marca secolului al XXI-lea" la Notre-Dame din Paris înainte de redeschiderea programată a catedralei, devastată de un incendiu în 2019.

Mai multe pentru tine...