Catedrală franceză de secol XV, în flăcări/ VIDEO jpeg

Catedrală franceză de secol XV, în flăcări/ VIDEO

📁 Istorie Medievală Universală
Autor: Redacția
🗓️ 18 iulie 2020

Un incendiu a cuprins sâmbătă dimineaţa catedrala gotică Saint-Pierre-et-Saint-Paul, situată în centrul oraşului Nantes, a anunţat Serviciul de pompieri din departamentul Loire-Atlantique (vestul Franţei), transmit agențiile de presă străine.

Flăcările au spart vitraliile catedralei şi au distrus marea orgă a clădirii din secolul XV. 

Procurorul Pierre Sennes a declarat pentru reporteri că au fost identificate trei focare distincte, iar autorităţile tratează incidentul ca pe un act criminal. El nu a mai oferit şi alte detalii.  Mai multe zeci de pompieri au reuşit să controleze incendiul după câteva ore. Coloane de fum se degajă încă din catedrala al cărei interior era mai devreme cuprins de flăcări.

Comandantul local de pompieri, Laurent Ferlay, le-a spus reporterilor că 104 pompieri sunt încă la faţa locului pentru a se asigura că incendiul este complet sub control. El a susţinut că un focar s-a aflat în spatele orgii, care a fost complet distrusă. În afară de orgă şi de spargerea vitraliilor, pagubele nu sunt atât de mari precum s-au temut iniţial pompierii

"Nu ne aflăm într-un scenariu similar celui de la (catedrala) Notre Dame de Paris. Acoperişul nu a fost atins", a mai precizat Ferlay. 

Nu este prima dată când această catedrală este afectată de un incendiu. În timpul bombardamentelor aliate din 1944 catedrala a fost parţial distrusă, iar în 1972 şi-a pierdut turla din cauza unui incendiu. 

"Am rămas în minte cu incendiul din 1972, dar în acest moment situaţiile nu se compară", a comentat şi primarul din Nantes, Johanna Rolland. După acel incendiu, catedrala a fost redeschisă pentru slujbe religioase abia în mai 1985, după 13 ani de reparaţii. 

Sursa: digi24.ro