image

Catedrala din Köln nu va mai fi iluminată în timpul nopţii pentru a se economisi energie

Luminile la celebra catedrală din Köln vor fi stinse în timpul nopţii pentru a se economisi energie, în condiţiile în care Germania se confruntă cu o criză a aprovizionării cu energie şi o creştere a preţurilor, relatează agerpres.ro.

Vechiul oraş de pe Rin va stinge toate luminile la numeroase clădiri reprezentative, între care şi catedrala, începând cu ora 23:00 în fiecare seară, au anunţat autorităţile oraşului.

Ora la care iluminatul clădirilor va fi oprit va ajunge la 22:00 odată cu apropierea toamnei. În mod normal, celebra catedrală gotică este iluminată pe tot parcursul nopţii.

Autorităţile oraşului au declarat că decizia a fost determinată de războiul din Ucraina şi de sancţiunile impuse de Germania asupra petrolului şi exporturilor de cărbune ruseşti. Ca răspuns, Rusia şi-a redus drastic livrările de gaz către Germania.

Printre alte măsuri decise de autorităţile din Köln se numără o reducere cu 50% a iluminatului străzilor oraşului. Iluminatul stradal va începe mai târziu, iar luminile vor fi stinse mai devreme decât de obicei.

Şi alte oraşe din Germania, inclusiv capitala Berlin, opresc iluminatul în cursul nopţii a unor monumente istorice şi clădiri municipale, inclusiv Coloana Victoriei, Castelul Charlottenburg şi clădirea primăriei.