Castelul Colle Noir, locuin╚Ťa de suflet a lui Christian Dior, a fost restaurat jpeg

Castelul Colle Noir, locuin╚Ťa de suflet a lui Christian Dior, a fost restaurat

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

Castelul Colle Noir, F├ónt├ónile Parfumate (Fontaines Parfumees), c├ómpurile de trandafiri ╚Öi iasomie din Grasse, din domeniile Manon ╚Öi Clos de Callian ÔÇô acestea sunt nume ╚Öi locuri asociate ast─âzi, mai mult ca oric├ónd, cu Dior, care, ├«n calitatea sa de important─â cas─â de parfumuri, ╚Öi-a re├«nnoit leg─âturile cu Grasse, perpetu├óndu-╚Öi istoria ├«n aceast─â regiune.

Casa Dior a restaurat castelul Colle Noir, locuin╚Ťa de suflet a lui Christian Dior, ╚Öi a mutat la Grasse laboratorul parfumierului Francois Demachy

Christian Dior Parfums anun╚Ť─â finalizarea unui proiect ambi╚Ťios, care include restaurarea castelului lui Christian Dior ╚Öi amenajarea laboratorului de crea╚Ťie al lui Fran├žois Demachy ├«n centrul ora╚Öului Montauroux, ├«n apropiere de F├ónt├ónile Parfumate, precum ╚Öi stabilirea de parteneriate exclusive cu domenii care produc flori pentru parfumuri.

Povestea lui Dior ╚Öi a regiunii Grasse este una fascinant─â, care se leag─â de anii c├ónd, ├«n tinere╚Ťe,  Christian Dior, s-a refugiat ├«n aceast─â zon─â primitoare, ├«n perioada Ocupa╚Ťiei. Idila sa cu Grasse a continuat odat─â cu descoperirea excep╚Ťionalelor flori care l-au inspirat s─â creeze primele parfumuri, adev─ârate coloane de rezisten╚Ť─â ale legendei Dior, ╚Öi anume Miss Dior, Eau Freche, Diorama, Diorissimo ╚Öi Eau Sauvage. Prezen╚Ťa lui Christian Dior la Grasse a fost consolidat─â atunci c├ónd, cu c├ó╚Ťiva ani ├«nainte de moartea sa, a ├«nceput restaurarea castelului Colle Noire, pe care l-a transformat ├«ntr-un domeniu fertil, menit s─â produc─â, printre altele, recolte generoase de flori parfumate.

clos de callian 8 cadrage jpg jpeg

Ast─âzi, Dior este mai prezent ca niciodat─â la Grasse, respect├ónd dorin╚Ťele fondatorului s─âu╚Öi duc├ónd mai departe visul provensal al lui Christian Dior.

Francois Demachy,   parfumierul Casei Dior, al c─ârui laborator este amenajat acum ├«n zona F├ónt├ónilor Parfumate din Montauroux, este originar din aceast─â regiune╚Öi a ini╚Ťiat leg─âturi cu genera╚Ťiile tinere de cultivatori de flori, a c─âror pasiune contribuie la revigorarea regiunii Grasse.

Castelul Colle Noir, restaurat ├«n sf├ór╚Öit conform visului lui Christian Dior, str─âluce╚Öte acum readus la via╚Ť─â.

Hr─ânit de trecutul s─âu bogat╚Öi sus╚Ťinut de aceste locuri, viitorul parfumurilor Dior se reg─âse╚Öte cu adev─ârat la Grasse.

Povestea castelului Colle Noir

├Än 1951, Christian Dior a cump─ârat Chateau de La Colle Noir, domeniul din Montauroux urm├ónd s─â devin─â locul de suflet al creatorului care-╚Öi g─âsea aici lini╚Ötea╚Öi ├«╚Öi alimenta creativitatea. Dior s-a implicat ├«n decorarea impun─âtoarei case╚Öi tot el a fost cel care a proiectat  gr─âdina edenic─â ce i-a servit ca surs─â de inspira╚Ťie pentru cele mai renumite parfumuri ale lui.

Dup─â dispari╚Ťia fulger─âtoare a lui Christian Dior, la 29 octombrie 1957, sora sa Catherine a v├óndut castelul ╚Öi domeniul de 50 de hectare care ├«l ├«nconjoar─â. Proprietarii s-au succedat ├«n timp, pentru ca ├«n 2013 castelul s─â reintre ├«n posesia Casei Dior.

Timp de trei ani, Christian Dior Parfums a investit ├«n Chateau de La Colle Noir, reu╚Öind s─â ├«i redea str─âlucirea prin refacerea decorurilor proiectate de ├«nsu╚Öi  Dior, precum╚Öi prin reconstruirea gr─âdinii, odat─â cu replantarea trandafirului de mai╚Öi a iasomiei de Grasse. Structura castelului a fost reg├óndit─â, cele 28 de camere originale fiind transformate ├«n 7 apartamente care vor permite Casei Dior s─â organizeze aici evenimente speciale╚Öi s─â ├«i primeasc─â pe apropia╚Ťi ÔÇô colaboratori, clien╚Ťi, celebrit─â╚Ťi.

9 mai 2016este ziua în care Chateau de La Colle Noir va fi inaugurat.

Astăzi, Christian Dior Parfums se întoarce în timp pentru a sublinia cât de profund atașat a fost emblematicul couturier de regiunea care l-a inspirat să creeze primele parfumuri.

jadore fleurs livre 0508 f39 jpg jpeg

Grasse, regiunea favorit─â a familiei Dior

C├ónd Christian Dior a devenit proprietarul Ch├óteau de La Colle Noir, el se ├«ntorcea ├«n regiunea pe care o iubea ├«nc─â din tinere╚Ťe.Dup─â falimentul familiei sale, odat─â cu criza din 1929, ei s-au mutat la╚Ťar─â, ├«n regiunea Var. Mai t├órziu, ├«n timpul Ocupa╚Ťiei,   Dior s-a retras aici╚Öi a cultivat legume pentru ca el╚Öi cei apropia╚Ťi s─â supravie╚Ťuiasc─â. La sf├ór╚Öitul r─âzboiului, c├ónd a devenit un celebru creator de mod─â, Dior era d├ęj├á iremediabil ├«ndr─âgostit de Grasse. Ce l-a atras pe Christian Dior la aceast─â regiune a fost, pe l├óng─â frumuse╚Ťea s─âlbatic─â a naturii, onestitatea oamenilor care cultivau p─âm├óntul ├«n vremuri grele╚Öi, mai presus de toate,   dragostea fa╚Ť─â sora sa Catherine, care locuia acolo╚Öi se ocupa cu cultivarea florilor parfumate.

Grasse în cifre

Renumita regiune, al c─ârei sol este extrem de benefic pentru florile de esen╚Ť─â, a ├«nflorit ├«n prima jum─âtate a secolului al XX-lea.

Trandafirul de mai

2000 de tone ÔÇô produc╚Ťia ├«n 1939;76, 6 tone ÔÇô produc╚Ťia ├«n 2010

┬Ě        Iasomia Grandiflorum

1600 de tone ÔÇô produc╚Ťia ├«n 1939;14, 5 tone ÔÇô produc╚Ťia ├«n 2010

┬Ě        Neroli

2000 de tone în 1939;4, 3 tone în 2010.

Este nevoie de o ton─â de trandafiri de mai pentru a ob╚Ťine 1, 5 kg de esen╚Ť─â.

Din  600 ÔÇô 700 de kilograme de iasomie de Grasse se ob╚Ťine un kilogram de esen╚Ť─â.

O ton─â de Orange Blossom se concretizeaz─â ├«ntr-un kilogram de esen╚Ť─â Neroli.

Rezultate excelente pentru grupul LVMH în 2015și la începutul anului 2016

Casa Dior este membr─â a grupului LVMH Moet Henessy Louis Vuitton, lider mondial ├«n produse de lux, care ├«n 2015 a raportat venituri de 35, 7 miliarde de euro, cu 16% mai mult dec├ót ├«n anul precedent. 

├Än primul trimestru din 2016, cifra de afaceri a grupului LVMH a atins 8, 6 miliarde de euro, cu 4% mai mult dec├ót ├«n aceea╚Öi perioad─â a anului precedent. Divizia de Parfumuri╚Öi Cosmetice a grupului LVMH a avut o cre╚Ötere organic─â a veniturilor de 9% ├«n primul trimestru al anului 2016.Christian Dior a ├«nregistrat o cre╚Ötere puternic─â generat─â mai ales de succesul parfumului Sauvage╚Öi de evolu╚Ťia parfumurilor legendare JÔÇÖAdore╚Öi Miss Dior. Remarcabil─â ├«n evolu╚Ťia Casei Dior a fost╚Öi lansarea noului parfum Poison Girl, care a influen╚Ťat pozitiv evolu╚Ťia financiar─â din primul trimestru al anului 2016.

Grupul LVMH se a╚Öteapt─â la evolu╚Ťie pozitiv─â a afacerilor sale, ├«n ciuda insecurit─â╚Ťilor de ordin economic╚Öi geopolitic. Grupul ├«╚Öi va men╚Ťine strategia de dezvoltare a brandurilor╚Öi va continua s─â investeasc─â ├«n inova╚Ťie╚Öi ├«n calitatea produselor╚Öi a serviciilor de desfacere a acestora.