coltesti alba jpg

Case tradiționale din satul turistic Colțești din Munții Trascău, renovate prin PNRR

📁 Patrimoniu
Autor: Dorin Ţimonea
🗓️ 16 iunie 2023

Opt case cu arhitectură tradițională, situate în satul Colțești din comuna Rimetea, în zona turistică a Văii Aiudului, vor fi renovate și reabilitate cu bani din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) derulat de Guvern.

Primăria Rimetea (Alba) a lansat o licitație în acest scop, valoarea estimată a lucrărilor fiind de aproximativ 2 milioane de lei, fără TVA.

Potrivit documentației, prin lucrările propuse a se executa nu se vor aduce modificări de structură sau formă, vor fi păstrate dimensiunile obiectivelor așa cum se găsesc la predarea amplasamentelor, păstrându-se materialele locale folosite la realizarea caselor și tehnicile tradiționale specifice zonei.

Cu excepția zonei centrale, casele din Colțești erau în general netencuite și cu dimensiuni mai reduse în comparație cu localitatea Rimetea. Această particularitate a fost păstrată în mai multe situații în cazul imobilelor realizate recent, respectiv în secolul al XX-lea. 

Specialiștii descriu că din punct de vedere constructiv întâlnim case cu cuptor cu urechi în tindă (sec. XVIII-XIX), case cu pereți din bârne de lemn (sec. XVIII-XIX) și case cu bucătărie (sec. XX).

În general, după 1870 sunt edificate case cu pereți de piatră având fațadele tencuite și ornamentate cu stucaturi în stil eclectic, cu acoperiș în două ape, cu fronton teșit și învelitoare din șindrilă și țiglă.

Prin această investiție se dorește păstrarea elementelor de arhitectură vernaculară, iar în cazul imobilelor unde acestea existau și sunt semne în acest sens, se dorește reconstrucția lor cu materiale locale tradiționale. Aceste materiale sunt preponderent: piatră, lemn, var, nisip, cărămidă tradițională.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro