Casa lui Enescu de la Mihăileni, salvată în ultimul moment de un grup de arhitecţi voluntari jpeg

Casa lui Enescu de la Mihăileni, salvată în ultimul moment de un grup de arhitecţi voluntari

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Cosmin Zamfirache
🗓️ 26 august 2014

Operaţiune de salvare la casa unde a copilărit şi trăit o bună perioadă de timp compozitorul George Enescu la Mihăileni. O echipă de voluntari ai Ordinului Arhitecţilor din România a reuşit să împiedice prăbuşirea casei aflată într-o stare avansată de degradare.

Iată cum se îmbină istoria casei cu cea a marelui compozitor-Din istoria unei case uitate-Pentru salvarea Casei Enescu din Mihăileni 

Lucrurile stau altfel decât în poemul lui Goethe, publicat în 1797. Mi-a fost dat să înţeleg asta în duminica de 10 a lui august, când, la Mihăileni, în bătătura casei ce i-a aparţinut mamei lui George Enescu, i-am întâlnit.Ghemuită de povara timpului şi de dezinteresul celor care-ar fi trebuit să-i păstorească buna păstrare, casa părea cu mult mai mare având atâţia oameni împrejurul ei, după cum avea să-mi spună, cu o undă de bucurie în glas, pianista Raluca Ştirbăţ, „sufletul” campaniei de salvare a acestui imobil pe care suntem obligaţi să-l reintroducem în circuitul cultural. Între toţi oamenii aceia, veniţi de prin toate părţile Moldovei, în cadrul unui eveniment organizat de Ordinul Arhitecţilor din România, i-am văzut şi am putut să-i ascult pe cei pe care-i numesc „ucenicii vrăjitori” din Mihăileni.