Casa în care George Enescu a învăţat să cânte va deveni obiectiv turistic jpeg

Casa în care George Enescu a învăţat să cânte va deveni obiectiv turistic

📁 Patrimoniu
🗓️ 25 ianuarie 2014

Pentru prima dată, după 60 de ani de la moartea lui George Enescu se organizează un circuit turistic dedicat compozitorului. Va fi inclus şi un obiectiv puţin cunoscut şi lăsat în paragină:casa bunicilor de la Mihăileni în care Enescu a copilărit şi a învăţat să cânte.

Toată lumea ştie că titanul muzicii clasice românesti, George Enescu, s-a născut în anul 1881 în satul Liveni, judeţul Botoşani. Puţini ştiu însă, şi acest aspect lipseşte chiar şi din reperele biografice ale muzicianului, locul în care Enescu şi-a descoperit geniul. Iar acest lucru s-a petrecut în casa bunicilor şi străbunicilor de la Mihăileni, judeţul Botoşani. În acest loc alături de părinţii mamei sale preotul Ioan Cosmovici şi soţia sa Zenovia, Enescu a pus pentru prima dată mâna pe clapele unui pian şi a învăţat tainele partiturilor.

Imediat după moartea compozitorului, în 1955, casa a încăput pe mâna vecinilor, pentru ca mai apoi să devină depozit pentru cartofi. S-a încăpăţânat şi a rezistat timpului până când abia în anul 2013, a fost clasată ca monument istoric. ”Am făcut tot ce ne-a stat în putinţă pentru a salva această casă. Se dărâma dacă nu o introduceam într-un sistem de protecţie prin clasarea în categoria monumentelor istorice. Este foarte important acest loc. De fapt aici sunt originile compozitorului”, a declarat Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură şi Protejarea Patrimoniului Botoşani.

Casa a intrat şi în atenţia autorităţilor, care vor să o renoveze şi să o deschidă vizitatorilor cu toate obiectele care mai pot fi găsite din timpul copilăriei compozitorului, inclusiv pianul la care Enescu a cântat prima dată. ” Este o nenorocire ce s-a întâmplat cu această casă. Păi au transformat-o în magazie. A fost un obiectiv necunoscut publicului larg. Am alocat fonduri şi anul acesta o cumpărăm de la proprietarul căruia i-a fost retrocedată şi o renovăm. O facem muzeu ca şi la Liveni”, a precizat Florin Ţurcanu preşedintele Consiliului Judeţean.

Totusi trebuie spus că dincolo de „reușita” autorităților să își facă treaba, ceea ce în alte părți s-ar fi întâmplat de la sine, adevăratul om care stă în spatele acestei realizări este  o pianistă extrem de talentată, doamnă Raluca Știrbăț, care în numeroase rânduri a prezentat cazul acestei case peste tot pe unde a mers.Faptul că astăzi autoritățile se laudă cu o inițiativă pe care nu au avut-o este din păcate un fenomen curent în România.

De la renovarea acestei case, şefilor din cultură le-a venit ideea organizării unui circuit turistic naţional dedicat lui George Enescu. ”Ar fi o premieră în ţară. Şi noi suntem datori lui cu aşa ceva. Avem casa memorială de la Liveni unde s-a născut şi a trăit o perioadă, Muzeul Enescu de la Dorohoi, Teatrul ”Mihai Eminescu” şi casa Garabet-Ciomac unde a cântat botoşănenilor şi nu în ultimul rând după renovarea casa mamei sale de la Mihăileni unde a primit primele lecţii de muzică”, spune Lucica Pârvan, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani. Acest circuit turistic va fi deschis în 2014 iar turiştii vor beneficia şi de un ghid, specialist în viaţa şi opera lui Enescu dar şi de mijloace de transport. Se pune chiar problema ca la Mihăileni, după reabilitare să fie cântată live de către o orchestră, cu ocazii speciale, muzica lui George Enescu. Sperăm totuși ca și după alegerile locale din iunie aceste gânduri să nu se risipească.