Casa în care a copilărit Constantin Brâncuşi s a dărâmat jpeg

Casa în care a copilărit Constantin Brâncuşi s-a dărâmat

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția
🗓️ 11 octombrie 2018

Unul dintre pereţii casei din lemn în care a copilărit marele sculptor Constantin Brâncuşi s-a prăbuşit. Locuinţa se află în satul Hobiţa, din judeţul Gorj, la aproximativ 200 de metri distanţă de Casa memorială „Constantin Brâncuşi“, care e o copie. Locuinţa a fost clasată pe lista monumentelor istorice în urmă cu aproximativ 15 ani, atunci când s-a constatat prezenţa unor elemente din lemn originale.

„Într-o seară stăteam şi ne uitam cum cade. Nu avem ce să mai facem. Au fost promisiuni multe. Mulţi care au trecut pe aici ne-au promis că vor încerca să o refacă, dar nu ai ce să mai faci. E aproape dusă. Ne trebuie mulţi bani să o mai putem pune pe picioare şi noi nu avem“, a povestit Ioana Gogoi, în vârstă de 80 de ani, stră-strănepoată a lui Brâncuşi şi unul dintre moştenitori. Casa este folosită mai mult drept coteţ pentru păsări.

1 fotob png png

Autorităţile locale spun că au mâinile legate, deoarece este proprietate privată. „Primăria Peştişani nu are cum să intervină. Proprietarul este cel care răspunde pentru întreţinerea construcţiei. Vorbim despre o construcţie de patrimoniu”, a spus primarul comunei Peştişani, Cosmin Pigui.

Pentru a afla mai multe despre copilăria geniului român Constantin Brâncuşi, dar şi despre viaţa la Paris şi opera sa, citiţi ediţia de toamnă a revistei Historia Special.

HS 24 intreg 1 jpg jpeg