Casa Iancu de Hunedoara se pr─âbu┼če┼čte din cauza ne├«n┼úelegerilor ├«ntre proprietari jpeg

Casa Iancu de Hunedoara se pr─âbu┼če┼čte din cauza ne├«n┼úelegerilor ├«ntre proprietari

├Än centrul ora┼čului Baia Mare exist─â un monument, inclus ├«n patrimoniul cultural na┼úional, ca imobil de clasa A, cu o istorie at├ót de bogat─â, ┼či care ├«n ciuda acestui fapt poate fi lense omis─â de turi┼čtii care vin ├«n aceast─â urbe. Edificiul despre care vorbim este Casa Iancu de Hunedoara, ├«ns─â de┼či este o construc┼úie medieval─â, dac─â ai trece pe cealalt─â parte a str─âzii cu siguran┼ú─â ai rata-o. Principalul motiv:nu arata ca de la 1450!

Construc┼úia edificiului a ├«nceput ├«n 1446, acesta fiind partea a vechiului castel medieval ridicat de voievodul Iancu de Hunedoara. Casa a fost ridicat─â pentru so┼úia sa, Elisabeta, de aceea monumentul este cunoscut ┼či sub numele de Casa Elisabeta.

Lucrările au fost finalizate în 1490, de fiul cel mic al voievodului transilvănean, regele maghiar Mathia Corvinul, cel care a preluat tronul Ungariei de la Ladislau al V-lea, supranumit Postumul.

Dup─â Marea Unire de la 1918, cl─âdirea a intrat ├«n proprietatea statului rom├ón, care a preluat bunurile regale nerevendicate. Revolu┼úia din 1989 ┼či vidul legislativ din domeniul patrimoniului, a permis ca dup─â 1995, p─âr┼úi din imobil s─â fie v├óndute de Prim─âria municipiului unor persoane fizice/juridice.

├Än prezent sunt numai pu┼úin de 9 proprietari:Prim─âria Baia Mare-363 de metri p─âtra┼úi (30% din suprafa┼úa imobilului);Bala┼č Cornelia-utilizator cu precontract-proprietar Kalauz Aurelia;societatea comercial─â 9 Op┼úiune SRL Baia Mare (firma care a executat proiectul de reabilitare a centrului vechi al municipiului);Zah Otniel (asociat la SC Diafan SRL, firma care de┼úine mai multe propriet─â┼úi ├«n zon─â, printre care ┼či un hotel);Miklos Istvan;Kiss Ildiko;Moroz Mihai (investitor ├«n domeniul imobiliar);Sellam Perez David (cet─â┼úean israeliano-francez co-proprietar al mai multor imobile monumente istorice de pe raza municipiului Baia Mare).

Click pe imagini pentru a vedea mai multe fotografii

image

Dac─â discu┼úia despre starea actual─â al imobilului ar fi fost legat─â de tencuiala de ciment data pesta fa┼úada unui monument istoric de secol XV, ar fi fost grav, dar lucrurile se prezint─â cu mult mai r─âu dec├ót at├ót. Cl─âdirea se afl─â ├«ntr-o stare avansat─â de degradare ┼či constituie un real pericol pentru oamenii care se deplaseaz─â prin zon─â, din cauza tencuielii ┼či buc─â┼úilor de c─âr─âmid─â care se desprind de pe peretele dinspre strada Mihai Viteazul.

Încercări de reabilitare a imobilului, rămase la nivelul de idee-proiect

├Än ultimii 3 ani, la nivelul Consiliului Local Baia Mare, au existat ini┼úiative pe linia elabor─ârii unor proiecte ├«n care s─â fie inclus─â Casa Iancu de Hunedoara. Dou─â dintre acestea merit─â amintite:ÔÇ×Re┼úea Regional─â de Centre de Afaceri ┼či Marketing-Regiunea Nord Vest" (proiectul ar fi implicat amenajarea spa┼úiilor, consolidarea cl─âdirii ┼či schimbarea ├«nvelitorii) ┼či cel al societ─â┼úii 9 Op┼úiune SRL, care a avansat proiectul ÔÇ×Centru InterCultural pentru Tineret" ┼či care urma s─â fie finan┼úat din fonduri europene prin Programul Opera┼úional Regional/POR, ├«n valoare de 635.985 euro.

├Än folclorul rom├ónesc exist─â o expresie, care face aluzie la o poveste, care prezint─â foarte bine situa┼úia de la Baia Mare-ÔÇ×cuiul lui Pepelea". Povestea spune c─â Pepelea ┼či-a v├óndut casa, dar cu drept ca ├«n ea s─â aib─â ┼či el un cui. ┼×i toat─â ziua apoi intra ├«n casa bie┼úilor oameni de c├óteva zeci de ori s─â-┼či pun─â p─âl─âria ├«n cui, apoi venea s─â si-o ia. Cu alte cuvinte ├«┼či p─âstra dreptul de proprietate. ├Än cazul de fa┼ú─â, cu 9 proprietari, casa nu are ┼čanse s─â poat─â fi reconsolidat─â. Chiar dac─â proprietar care are cea mai mic─â parte din imobil se opune este extrem de greu s─â se rezolve ceva.

Motivul pentru care nu s-a ├«nt├ómplat nimic la casa lui Iancu de Hunedoara este opozi┼úia constant─â ├«nceperii unor lucr─âri de reabilitare/restaurare a lui Sellam Perez David. Acesta a refuzat accesul ├«n spa┼úiile care ├«i apar┼úin, respectiv subsolul imobilului. ├Än schimb, ├«n urm─â cu trei ani a executat s─âp─âturi ├«n incinta imobilului, f─âr─â s─â de┼úin─â autoriza┼úie de construc┼úie sau de desc─ârcare arheologic─â, pun├ónd ├«n pericol stabilitatea cl─âdirii ┼či distrug├ónd situl arheologic existent. Cazul a ajuns ├«n aten┼úia Inspectoratului de Poli┼úie Jude┼úean Maramure┼č, dup─â ce DJCPN Maramure┼č a sesizat aceast─â interven┼úie, lucru confirmat ┼či de o echip─â de cercetare format─â din ofi┼úeri speciali┼čti din cadrul Compartimentului de Protejare a Patrimoniului Cultural Na┼úional.

Mai cite┼čte:

Casa ├«n care s-a n─âscut Vasile Alecsandri, os├óndit─â la pr─âbu┼čire. "S-ar mai putea salva ceva, dar nu exist─â voin┼ú─â"

Cripta Bazilicii de la Halmyris, la voia întâmplării FOTO

Bisericuţele de la Basarabi-Murfatlar, la un pas de dispariţie FOTO

Hanul Solacolu, de la un local luxos, la o ruin─â de bordel ilegal FOTO

O speran┼ú─â pentru viitor ┼či nu prea

Pentru identificarea unor solu┼úii, ├«n prim─âvarul acestui an, consilierii locali au discutat pe marginea unui proiect care vizeaz─â reabilitarea ├«ntregii cl─âdiri ┼či ale c─ârui costuri de realizare au fost estimate la 2, 7 milioane de lei. ├Än context, Prim─âria Baia Mare, care de┼úine 30% din suprafa┼úa imobilului ├«n cauz─â, urma s─â investeasc─â circa 1.100 euro pentru fiecare metru p─âtrat de cl─âdire reabilitat.

S-a luat ├«n calcul ┼či realizarea unui studiu de fezabilitate privind lucr─ârile de reabilitare (├«n cazul ├«n care proiectul va fi aprobat) ┼či posibilitatea exproprierii cet─â┼úeanului israeliano-francez, ├«n cazul ├«n care acesta nu ├«┼či va reconsidera pozi┼úia.

De asemenea, la Prim─âria a purtat discu┼úii ├«n leg─âtur─â cu achitarea integral─â a lucr─ârilor de reabilitare ┼či recuperarea fondurilor de la cei ┼čase coproprietari (├«n func┼úie de lucr─ârile care vor fi executate ├«n spa┼úiile pe care le de┼úin). P├ón─â ├«n prezent nu a fost luat─â o decizie ├«n acest sens dat fiind c─â se preconizeaz─â c─â recuperarea banilor va fi un proces de durat─â ┼či greu realizabil, deoarece proprietarii vor avea posibilitatea de a contesta sumele aferente.

;

Pe de alt─â parte, Sellam Perez David a ripostat, a negat acuza┼úiile care i-au fost aduse, afirm├ónd c─â se simte nedrept─â┼úit, fiind victima ÔÇ×unui sistem mafiot" ┼či, din cauza piedicilor care i s-au pus, de┼či a fost primul investitor din zona Centrului Vechi al municipiului re┼čedin┼ú─â de jude┼ú (2001), a r─âmas singurul care nu a reu┼čit ÔÇ×s─â-┼či deschid─â ├«nc─â o afacere".

Recent, a sus┼úinut c─â a transmis o pl├óngere (care cuprinde o list─â cu numele persoanelor ÔÇ×care au complotat asupra sa" ┼či acuzele care i s-au adus) procurorului general al Rom├óniei, Laura Codru┼úa Kovesi.

├Än plus fa┼ú─â de acuzele la adresa autorit─â┼úilor locale, ┼či-a manifestat nemul┼úumirea ┼či ├«n leg─âtur─â cu ceilal┼úi proprietari, subliniind faptul c─â Bala┼č Cornelia a ridicat un gard care blocheaz─â intrarea din spate a imobilului, invoc├ónd intabularea de c─âtre Kalauz Aurelia a 55mp de teren din curtea interioar─â (pe baza Legii 18).

Am ├«ncercat s─â lu─âm ┼či o declara┼úie a directorului Direc┼úiei de Cultur─â Maramure┼č, domnul Ioan Marchis, dar p├ón─â la apari┼úia acestui material nu am reu┼čit s─â vorbim cu domnia sa. De asemenea nu avem cuno┼čtin┼ú─â dac─â institu┼úia pe care domnia sa o conduce a aplicat amenzile corespunz─âtoare cet─âteanului israelian.

Problema cea mai mare r─âm├óne tot legat─â de monument, care desi ar avea un potential turistic deosebit, edificiul r─âm├óne doar cu reputa┼úia de cea mai ur├ót─â cas─â din zon─â, ultima nerenovat─â ┼či pericol public pentru trec─âtorii afla┼úi prin preajm─â

Bibliografie

1ÔÇ×Maramure┼č TV"/ÔÇ×Monumentele istorice din Maramure┼č sunt l─âsate de izbeli┼čte"/21.02.2011

2 www.romanianmonasteries.org/ro/maramures/baia-mare

3 bmcity.ro/forum/f15/casa-iancu-de-hunedoara-bm-54

4 www.eMaramure┼č.ro/ÔÇ×┼×apte ani de ilegalit─â┼úi comise de trei importante institu┼úii ale statului"/07.08.2011

5 ÔÇ×Gazeta de Maramure┼č"/"Centrul de Afaceri Millenium revine!"/21-27.05.2011;

6 www.citynews.ro/ÔÇ×Monument:Casa Iancu de Hunedoara, ├«n paragin─â"/14.10.2010

7 www.eMaramures.ro/stiri/ ÔÇ×S─âpaturile la Casa Iancu de Hunedoara din Baia Mare sunt anchetate de IPJ"/09.01.2008

8 ÔÇ×Gazeta de Maramure┼č"/"Masacrul istoriei"/18-24.06.2011,

9 www.eMaramure┼č.ro/"Autorit─â┼úile b─âim─ârene ├«ncep demersurile pentru reabilitarea Casei Iancu de Hunedoara"/31.05.2011

10 www.ziarmm.ro/ÔÇ×635 de mii de euro pentru reabilitarea Casei lancu de Hunedoara din Baia Mare"/01.06.2011

11 www.citynews.ro/maramures/din-oras-10/ÔÇ×Centru pentru Tineret in Casa lancu de Hunedoara"/25.03.2011

12 www.eMaramures.ro/stiri/ÔÇ×Casa Iancu de Hunedoara din Baia Mare este in pericol de pr─âbu┼čire"/ 02.07.2008

13 ÔÇ×Gazeta de Maramure┼č"/"Mafia Centrului Vechi"/02-08.07.2011

14 ÔÇ×Gazeta de Maramure┼č"/"Umbra unui fals ├«n acte peste Casa Iancu de Hunedoara"/23-29.07.2011

15 www.ziarmm.ro/ÔÇ×David Perez se ap─âr─â ├«n leg─âtur─â cu Casa Iancu de Hunedoara:'Din 2004 a fost un complot asupra mea, din partea prim─âriei, ┼či eu pot s─â dovedesc asta'"