Cartierul german în care chiriile nu au mai crescut de 500 de ani / FOTO jpeg

Cartierul german în care chiriile nu au mai crescut de 500 de ani / FOTO

Cartierul Fuggerei din ora╚Öul german Augsburg a devenit faimos la ├«n toat─â lumea dup─â ce nu ╚Öi-a majorat pre╚Ťurile la chirie de o jum─âtate de mileniu. Pentru cei 142 de locuitori din acest cartier, chiria anual─â este de numai 88 de cen╚Ťi, aproximativ 4 lei.

├Än cartierul Fuggerei se afl─â 67 de case. Acesta ar fi cel mai vechi proiect de locuin╚Ťe sociale din lume ╚Öi se afl─â la doi pa╚Öi de centrul ora╚Öului Augsburg din sudul Bavariei.

ÔÇ×Chiria anual─â nu a mai fost schimbat─â de aproape 500 de ani. ├Än acele vremuri, aceasta era un Rheinischer Gulden (moned─â folosit─â ├«n secolele XIV ╚Öi XV ÔÇô n.r.), pe care l-am convertit la 88 de cen╚Ťii ├«n banii de ast─âziÔÇŁ a declarat Astrid Gabler, purt─âtoarea de cuv├ónt a Funda╚Ťiei Fugger, conform Adev─ârul.

Fuggerei 2 jpg jpeg

Exist─â ╚Öi alte taxe, ├«ns─â acestea nu sunt foarte mari. Locatarii trebuie s─â pl─âteasc─â ├«nc─â 88 de cen╚Ťi pentru ├«ntre╚Ťinerea bisericii locale (foto sus), precum ╚Öi 85 de euro pentru ├«ntre╚Ťinere ╚Öi c─âldur─â.

Pentru familia catolică aflată la conducerea cartierului, respectarea religiei este la fel de importantă ca plata chiriei. Astfel, toată lumea care trăiește în Fuggerei trebuie să se roage de trei ori pe zi.

Fuggerei 3 jpg jpeg

├Än concordan╚Ť─â cu orientarea religioas─â a cartierului, exist─â de asemenea cerin╚Ťe stricte asupra celor care primesc permisiunea de a locui acolo. Potrivit lui Gabler, regulile respective nu s-au mai schimbat din 1521.

ÔÇ×A╚Öezarea are o lung─â istorie ├«n ajutorarea s─âracilor din ora╚Ö, inclusiv pe bunicul lui Wolfgang Amadeus Mozart sau v─âduvele de r─âzboiÔÇŁ, a mai explicat Gabler.

To╚Ťi solicitan╚Ťii trebuie ├«ns─â s─â treac─â printr-un proces birocratic complicat, care implic─â verific─âri la serviciile sociale ale ora╚Öului, precum ╚Öi o revizuire a cererii de c─âtre ierarhia funda╚Ťiei.

Fuggerei 4 jpg jpeg

Foto: Wikimedia Commons