Carte bisericeasc─â de pe vremea domnitorului Constantin Mihail Cehan Racovi╚Ť─â, donat─â Muzeului Municipal Pa╚Öcani jpeg

Carte bisericeasc─â de pe vremea domnitorului Constantin Mihail Cehan Racovi╚Ť─â, donat─â Muzeului Municipal Pa╚Öcani

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

├Än patrimoniul Muzeul Municipal Pa╚Öcani a intrat recent o carte important─â pentru istoria Moldovei ╚Öi a ╚Ü─ârii Rom├óne╚Öti.  

ÔÇ×Cea mai recent─â dona╚Ťie care a intrat vineri ├«n custodia muzeului este ÔÇ×Octoihul bisericescÔÇŁ, dona╚Ťie f─âcut─â de Str─âchinaru Mihail Alin din F├ónt├ónele ÔÇô Pa╚Öcani. Piesa este datat─â ├«n a doua jum─âtate a secolului al XVIII-lea, ├«n vremea domnitorului Moldovei Constantin Mihail Cehan Racovi╚Ť─â (1749-1753 ╚Öi 1756-1757). Este o carte scris─â ├«n grafia chirilic─â, cu cerneal─â ro╚Öie ╚Öi neagr─â, av├ónd numeroase miniaturi realizate ├«n stil br├óncovenesc, bizantin ╚Öi baroc, a╚Öa dup─â cum era moda tipografiilor care scoteau carte rom├óneasc─â la vremea respectiv─â. Coperta c─âr╚Ťii este realizat─â din piele de vit─â, av├ónd gravate elemente grafice biserice╚Öti. Pe foaia a doua a c─âr╚Ťii apar unificate stemele principatelor rom├óne Moldova ╚Öi ╚Üara Rom├óneasc─â, ca o dovad─â c─â acesta a domnit ├«n cele dou─â ╚Ť─âri. De asemenea, mai poate fi observat─â ╚Öi o litografie reprezent├óndu-l pe Sf├óntul Ioan DamaschinÔÇŁ, au scris reprezentan╚Ťii Muzeului Municipal Pa╚Öcani pe pagina de socializare a institu╚Ťiei. 


c2 jpg jpeg