Canicula din Rusia, cea mai gravă din ultimii "1 000 de ani" jpeg

Canicula din Rusia, cea mai gravă din ultimii "1.000 de ani"

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 9 august 2010

Canicula, care afectează Rusia de la începutul lui iulie şi a provocat incendii de amploare până în regiunea Moscova, este cea mai gravă "din ultimii 1.000 de ani", de la formarea ţării, a afirmat luni directorul serviciilor de meteorologie ruse, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Nici noi, nici strămoşii noştri nu am fost martori la un astfel de fenomen în 1.000 de ani, de la formarea ţării noastre", a declarat acest oficial, Aleksandr Frolov, pentru televiziunea publică.

"Este un fenoment unic care nu are antecedente", a adăugat el.

Serviciile meteorologice au anunţat deja că temperaturile caniculare care afectează partea vestică a Rusiei de la începutul lui iulie au depăşit toate recordurile, atât ca maxime, cât şi ca durată, de la deschiderea registrelor de observaţie din Rusia modernă, în urmă cu 130 de ani.

După un record de 38, 2 grade Celsius la Moscova la 29 iulie, fosta capitală imperială Sankt-Petersburg (nord-vest) a înregistrat un record absolut sâmbătă, cu 37, 1 grade Celsius, potrivit meteorologilor.

Incendiile au devastat de la sfârşitul lui iulie aproximativ 200.000 de hectare şi au provocat moartea a 52 de persoane, potrivit unui bilanţ oficial.