Cancelarul german Olaf Scholz (© Wikimedia Commons)

Cancelarul german Olaf Scholz susţine aderarea României la Spaţiul Schengen

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 30 august 2022

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, luni, că Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc criteriile de aderare la Spaţiul Schengen, transmite Reuters.

În textul discursului pe care urmează să îl ţină la reuniunea UE de la Praga, Scholz consemnează că „Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm. Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase! şi afirmă că „Croaţia, România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline”, informează Agerpres.

„Voi acţiona pentru ca ele să devină membre cu drepturi depline”, promite cancelarul german Olaf Scholz.

În 1984, cancelarul german Helmut Kohl s-a întâlnit cu preşedintele Franţei, François Mitterand, şi au decis să elimine controalele de la frontiera dintre Germania şi Franţa. Cinci ţări membre ale Comunităţilor Economice Europene (Olanda, Belgia, Luxemburg, Germania şi Franţa) au semnat, la 14 iunie 1985, un acord de înlăturare a controlului la frontierele interne în localitatea Schengen din Luxemburg. De aici şi numele de „Spaţiul Schengen".

Convenţia de Implementare a Acordului Schengen s-a semnat la 19 iunie 1990 şi a intrat în vigoare în 1995.

România a semnat acordul de intrare în zona Schengen la 1 ianuarie 2007, odată cu cel de aderare la Uniunea Europeană.