Cercetări arheologice în curtea interioară a Palatului Universității din București (foto: Muzeul Municipiului București)

Camera cu soclu roșu descoperită sub Palatul Universității din București

📁 Istorie Urbană
Autor: Redacția
🗓️ 13 decembrie 2023

În decursul cercetărilor arheologice din anul 2022 din curtea interioară a Palatului Universității din București, coordonate de Muzeul Municipiului București, au fost descoperite două clădiri care figurează pe planul Borroczyn de la 1847.

La nivelul clădirii nr. 1 se remarcă camera nr. 1. În interiorul camerei, la -1,64 m față de cota 0, a fost surprinsă o amenajare din cărămizi dispuse orizontal, reprezentând podeaua camerei, scrie, pe pagina de Facebook a Muzeului Curtea Veche, dr. Adelina-Elena Darie, conservator în cadrul Biroului Arheologie Preventivă și Sistematică, Secția Istorie a Muzeului Municipiului București.

Podeaua, care se află într-o stare de conservare foarte bună, a fost realizată din cărămizi cu dimensiunile de 22×11×3,5 cm, care stăteau pe un pat din nisip amestecat cu mortar. În partea de sud-est a camerei a fost identificat un soclu tencuit, iar peste tencuială a fost aplicată o vopsea de culoare roșie. La nivelul podelei se pot observa refaceri cu cărămizi având dimensiunile de 24×12 cm; 23×11 cm și grosimi de 3,5-4 cm.

Foto: Muzeul Municipiului București
Foto: Muzeul Municipiului București

Camera nr. 1 din clădirea nr. 1 a fost propusă spre a fi pusă în valoare în viitorul proiect de amenajare a spațiului curții interioare a Universității.