Bust realizat de Br├óncu┼či, expus la 25 de ani dup─â ce a fost furat dintr un cimitir png

Bust realizat de Br├óncu┼či, expus la 25 de ani dup─â ce a fost furat dintr-un cimitir

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 20 februarie 2019

Un bust realizat de Constantin Br├óncu╚Öi a fost expus mar╚Ťi, de ziua marelui sculptor, la Muzeul Jude╚Ťean din Buz─âu, dup─â aproape 25 de ani.

O lucrare realizat─â de Constantin Br├óncu┼či a reap─ârut dup─â ce nu s-a ┼čtiut nimic de ea timp de 24 de ani. Celebrul sculptor a creat la ├«nceput secolului al XX-lea o oper─â funerar─â unic─â ┼či extrem de valoroas─â. Cele dou─â elemente ale lucr─ârii, bustul unui avocat ┼či statuia ÔÇ×Rug─âciuneÔÇŁ, au disp─ârut ├«ns─â de pe morm├ónt. De cur├ónd, bustul a fost recuperat ┼či a ajuns la Muzeul din Buz─âu.

buzau brancusi jpg jpeg

Opera, realizat─â pentru un celebru avocat buzoian de la ├«nceputul secolului trecut, fusese furat─â din cimitirul Dumbrava, ├«n octombrie 1995, ╚Öi recuperat─â de DIICOT. Dosarul furtului nu a fost ├«nc─â solu╚Ťionat. Speciali╚Ötii urmeaz─â s─â expertizeze lucrarea, a c─ârei valoare se poate ridica la c├óteva milioane de euro. Anchetatorii nu au spus deocamdat─â cine sunt cei care au furat-o.

De╚Öi opera recuperat─â poart─â semn─âtur─â marelui artist ╚Öi o stan╚Ťa a unei turn─âtorii din Paris cu care mestrul lucra - autenticitatea ei nu a fost ├«nc─â pe deplin confirmat─â. Exper╚Ťii ├«n patrimoniu nu pot spune dac─â au ├«n fa╚Ť─â o copie sau o replic─â.

Cite┼čte mai multe despre marele artist: Constantin Br├óncu┼či. Un rom├ón la Paris