Bust realizat de Brâncuşi, expus la 25 de ani după ce a fost furat dintr un cimitir png

Bust realizat de Brâncuşi, expus la 25 de ani după ce a fost furat dintr-un cimitir

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 20 februarie 2019

Un bust realizat de Constantin Brâncuși a fost expus marți, de ziua marelui sculptor, la Muzeul Județean din Buzău, după aproape 25 de ani.

O lucrare realizată de Constantin Brâncuşi a reapărut după ce nu s-a ştiut nimic de ea timp de 24 de ani. Celebrul sculptor a creat la început secolului al XX-lea o operă funerară unică şi extrem de valoroasă. Cele două elemente ale lucrării, bustul unui avocat şi statuia „Rugăciune”, au dispărut însă de pe mormânt. De curând, bustul a fost recuperat şi a ajuns la Muzeul din Buzău.

buzau brancusi jpg jpeg

Opera, realizată pentru un celebru avocat buzoian de la începutul secolului trecut, fusese furată din cimitirul Dumbrava, în octombrie 1995, și recuperată de DIICOT. Dosarul furtului nu a fost încă soluționat. Specialiștii urmează să expertizeze lucrarea, a cărei valoare se poate ridica la câteva milioane de euro. Anchetatorii nu au spus deocamdată cine sunt cei care au furat-o.

Deși opera recuperată poartă semnătură marelui artist și o stanța a unei turnătorii din Paris cu care mestrul lucra - autenticitatea ei nu a fost încă pe deplin confirmată. Experții în patrimoniu nu pot spune dacă au în față o copie sau o replică.

Citeşte mai multe despre marele artist: Constantin Brâncuşi. Un român la Paris