Brăţara dacică din aur descoperită în 2017 în localitatea Optaşi Măgura revine în patrimoniul Muzeului Judeţean Olt jpeg

Brăţara dacică din aur descoperită în 2017 în localitatea Optaşi-Măgura revine în patrimoniul Muzeului Judeţean Olt

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 2 septembrie 2021

Brăţara dacică din aur descoperită în anul 2017 în localitatea Optaşi Măgura din judeţul Olt revine în patrimoniul Muzeului Judeţean Olt după o perioadă de peste trei ani în care s-a aflat în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, a anunţat, miercuri, instituţia muzeală judeţeană.

Brăţara dacică din aur de la Optaşi Măgura a fost prezentată, într-o expoziţie, la Muzeul Judeţean Olt. "Descoperirea, în toamna anului 2017, a unei brăţări de aur în localitatea Optaşi - Măgura, judeţul Olt, a constituit o adevărată surpriză în lumea arheologică, având în vedere atât semnificaţia şi valoarea obiectului, cât şi raritatea pieselor de aur din perioada dacică. Aflată în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României - Bucureşti pentru expertizare şi evaluare, brăţara dacică revine în patrimoniul local, datorită implicării Muzeului Judeţean Olt, Consiliului Judeţean Olt şi Direcţiei Judeţene pentru Cultură Olt", se arată într-un comunicat al Muzeului Judeţean Olt, transmite agerpres.ro.

Sursa citată subliniază valoarea istorică a brăţării dacice, aceasta fiind cel mai mare obiect geto-dacic din aur cunoscut până acum la sud de Carpaţi şi având reprezentat dragonul înaripat.

"Brăţara dacică de aur de la Optaşi Măgura are o valoare istorică deosebită, prin faptul că este cel mai mare obiect de aur geto-dacic cunoscut până în prezent la sud de Carpaţi (cu o greutate totală de 107.98 grame) şi pentru că poartă reprezentarea dragonului înaripat, un simbol al clanului regal dacic din vremea lui Burebista şi deceniile imediat următoare", menţionează sursa citată.

Podoaba a fost descoperită în anul 2017 în localitatea Optaşi Măgura şi a ajuns în custodia autorităţilor după ce poliţiştii au ridicat-o de la un bărbat din localitate care nu anunţase că o descoperise.