Biserica Sân Nicoară din Curtea de Argeș, vandalizată  Monumentul istoric din secolul al XIV lea, în pericol de dispariție  jpeg

Biserica Sân Nicoară din Curtea de Argeș, vandalizată. Monumentul istoric din secolul al XIV-lea, în pericol de dispariție

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția
🗓️ 10 mai 2018

Ridicată în secolul al XIV-lea, într-un stil bizantin unic, biserica Sân Nicoară din Curtea de Argeş a fost vandalizată în ultimele luni de mai multe grupuri de tineri care au scris cu graffiti pe ziduri şi au rupt bucăţi de cărămizi. Dacă nu va fi introdusă într-un proiect de reabilitare, biserica riscă să dispară nu peste mulţi ani.

Recent, monumentul a revenit în proprietatea Primăriei Curtea de Argeş, după ce până în 2017 a fost administrat de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. Deocamdată, nicio instituţie publică nu e interesată să conserve şi să reabiliteze biserica.

”Pentru a proteja ruinele de la Sân Nicoară, este necesar ca Primăria Curtea de Argeş să pună un paznic acolo. Nu sunt proiecte de conservare a monumentului. Ca primă măsură, trebuie protecţie cu gard şi pază. Pe termen mediu este un risc ca zidăria să se distrugă. La început, acolo a fost o biserică catolică. Trebuie să se facă ceva pentru conservarea acestui monument. Nu e normal că s-a ajuns să se mâzgălească zidurile şi să se arunce seringi pe acolo”, a declarat, pentru adevarul.ro, Cristian Cocea, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Argeş.

”Este un gard la acele ruine. Poliţia Curtea de Argeş a deschis un dosar legat de vandalizarea monumentului, încă nu au fost identificaţi autorii. Consider că nu este necesar să punem un paznic acolo. Încercăm acum să facem un proiect de reabilitare a bisericii cu fonduri europene”, a declarat Constantin Panţurescu, primarul oraşului Curtea de Argeş.

Biserica San Nicoara jpg jpeg

Zidurile bisericii sunt pline de graffiti (foto: campaniamea.de-clic.ro)

Cunoscută drept paraclisul primei Curţi Domnești de la Argeş, dar şi sub denumirea de “Biserica Sfântul Nicolae cel Mic”, nume dat pentru a evita confuzia cu alt lăcaş – Sfântul Nicolae Domnesc (Biserica Domnească), aflat în imediata sa vecinătate, de care, pe vremuri, se lega printr-un tunel secret, Biserica Sân Nicoară, sau ceea ce a mai rămas din ea, păstrează în morfologia denumirii sale, chiar forma arhaică a cuvintelor “Sfântul” (Sân) şi “Nicolae” (Nicoară).

Biserica Sân-Nicoară este sora mai mică a Bisericii Domnești. Biserica Domnească este prima mitropolie românească, ”Biserica neamului”,cum a numit-o Nicolae Iorga. Bisericuța mică apare în tabloul votiv din Biserica Domnească. Biserica mare este oferită lui Dumnezeu de către voievod,iar bisericuța mică este oferită de soția sa. S-a numit și Biserica Doamnei, scrie turismistoric.ro.