Biserica S├ón Nicoar─â din Curtea de Arge╚Ö, vandalizat─â  Monumentul istoric din secolul al XIV lea, ├«n pericol de dispari╚Ťie  jpeg

Biserica S├ón Nicoar─â din Curtea de Arge╚Ö, vandalizat─â. Monumentul istoric din secolul al XIV-lea, ├«n pericol de dispari╚Ťie

Ridicat─â ├«n secolul al XIV-lea, ├«ntr-un stil bizantin unic, biserica S├ón Nicoar─â din Curtea de Arge┼č a fost vandalizat─â ├«n ultimele luni de mai multe grupuri de tineri care au scris cu graffiti pe ziduri ┼či au rupt buc─â┼úi de c─âr─âmizi. Dac─â nu va fi introdus─â ├«ntr-un proiect de reabilitare, biserica risc─â s─â dispar─â nu peste mul┼úi ani.

Recent, monumentul a revenit ├«n proprietatea Prim─âriei Curtea de Arge┼č, dup─â ce p├ón─â ├«n 2017 a fost administrat de Arhiepiscopia Arge┼čului ┼či Muscelului. Deocamdat─â, nicio institu┼úie public─â nu e interesat─â s─â conserve ┼či s─â reabiliteze biserica.

ÔÇŁPentru a proteja ruinele de la S├ón Nicoar─â, este necesar ca Prim─âria Curtea de Arge┼č s─â pun─â un paznic acolo. Nu sunt proiecte de conservare a monumentului. Ca prim─â m─âsur─â, trebuie protec┼úie cu gard ┼či paz─â. Pe termen mediu este un risc ca zid─âria s─â se distrug─â. La ├«nceput, acolo a fost o biseric─â catolic─â. Trebuie s─â se fac─â ceva pentru conservarea acestui monument. Nu e normal c─â s-a ajuns s─â se m├ózg─âleasc─â zidurile ┼či s─â se arunce seringi pe acoloÔÇŁ, a declarat, pentru adevarul.ro, Cristian Cocea, directorul Direc┼úiei pentru Cultur─â, Culte ┼či Patrimoniu Arge┼č.

ÔÇŁEste un gard la acele ruine. Poli┼úia Curtea de Arge┼č a deschis un dosar legat de vandalizarea monumentului, ├«nc─â nu au fost identifica┼úi autorii. Consider c─â nu este necesar s─â punem un paznic acolo. ├Äncerc─âm acum s─â facem un proiect de reabilitare a bisericii cu fonduri europeneÔÇŁ, a declarat Constantin Pan┼úurescu, primarul ora┼čului Curtea de Arge┼č.

Biserica San Nicoara jpg jpeg

Zidurile bisericii sunt pline de graffiti (foto: campaniamea.de-clic.ro)

Cunoscut─â drept paraclisul primei Cur┼úi Domne╚Öti de la Arge┼č, dar ┼či sub denumirea de ÔÇťBiserica Sf├óntul Nicolae cel MicÔÇŁ, nume dat pentru a evita confuzia cu alt l─âca┼č ÔÇô Sf├óntul Nicolae Domnesc (Biserica Domneasc─â), aflat ├«n imediata sa vecin─âtate, de care, pe vremuri, se lega printr-un tunel secret, Biserica S├ón Nicoar─â, sau ceea ce a mai r─âmas din ea, p─âstreaz─â ├«n morfologia denumirii sale, chiar forma arhaic─â a cuvintelor ÔÇťSf├óntulÔÇŁ (S├ón) ┼či ÔÇťNicolaeÔÇŁ (Nicoar─â).

Biserica S├ón-Nicoar─â este sora mai mic─â a Bisericii Domne╚Öti. Biserica Domneasc─â este prima mitropolie rom├óneasc─â, ÔÇŁBiserica neamuluiÔÇŁ,cum a numit-o Nicolae Iorga. Bisericu╚Ťa mic─â apare ├«n tabloul votiv din Biserica Domneasc─â. Biserica mare este oferit─â lui Dumnezeu de c─âtre voievod,iar bisericu╚Ťa mic─â este oferit─â de so╚Ťia sa. S-a numit ╚Öi Biserica Doamnei, scrie turismistoric.ro.