Biserica Fortificată din Saschiz, restaurată cu fonduri europene jpeg

Biserica Fortificată din Saschiz, restaurată cu fonduri europene

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 23 mai 2017

Ansamblul Bisericii Fortificate Saschiz, una dintre cele șapte biserici de acest gen din România incluse în patrimoniul mondial UNESCO, va obține peste două milioane lei finanțare nerambursabilă pentru executarea de lucrări de reparații și conservare. 

Contractul de finanțare nerambursabilă, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, a fost semnat luni, la Alba Iulia. Proiectul ”Lucrări de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic la Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Saschiz”, este finanțat prin Prioritatea de Investiții 5.1 a POR 2014-2020, având o valoare totală de 2,32 milioane lei, din care 2,16 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată, iar 25.064 lei reprezintă cofinanțarea asigurata de către beneficiarul proiectului, Parohia Evanghelică Saschiz, informează un comunicat al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Biserica Saschiz jpg jpeg

”Patrimoniul cultural al Regiunii Centru este foarte bogat, cuprinzând numeroase cetăți, vestigii antice, castele, palate, biserici, mănăstiri, răspândite pe o largă arie geografica. Potențialul turistic al acestor obiective este sub-exploatat, deoarece starea fizică a multora este necorespunzătoare, semnalizarea este deficitară, structurile de cazare turistică sunt insuficiente, iar în unele situații și căile de acces sunt impracticabile. Pentru a da un impuls real dezvoltării turismului cultural, sunt necesare acțiuni concertate de conservare, restaurare și punere în valoare a clădirilor cu valoare arhitectonică și istorică. Noi, prin proiectele pe care le-am gestionat prin POR 2007-2013, și acum prin POR 214-2020, am reușit să finanțăm și vom finanța, fie reabilitări de drumuri, fie modernizări de structuri turistice sau restaurări de obiective istorice, și astfel susținem creșterea potențialului turistic, impulsionăm deschiderea de noi activități comerciale și dezvoltarea economica în zona, atragerea de noi turiști, conservându-ne astfel identitatea culturală”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Biserica de la Saschiz, Mureș, și celelalte biserici din patrimoniul mondial UNESCO (Biertan, Valea Viilor, Prejmer, Viscri, Calnic, Darju) au fost construite în urmă cu mai mult de cinci secole și sunt considerate de specialiști ca fiind printre cele mai frumoase și reprezentative biserici. Turnul din Saschiz (foto dreapta), înalt de 10 metri, este una dintre cele mai frumoase construcții medievale din Transilvania, aparținând, ca și Biserica fortificată, arhitecturii săsești de secol XV.

Turnul Clopotnitei Biserica Saschiz jpg jpeg

Din fondurile alocate acestui proiect, turnul de clopotniță va fi restaurat prin lucrări asupra zidăriei de interior și asupra fațadelor, se vor amenaja scări interioare de lemn, se va reface acoperișul și pardoseala, precum și instalația electrică. În cadrul ansamblului fortificației din Saschiz se vor amenaja și locuri de relaxare în vecinătatea aleii circulare, a bisericii, a zonelor verzi și se vor instala indicatoare.

La finele anului 2019, când se estimează finalizarea acestui proiect de conservare și protejare a patrimoniului, oferta de vizitare a acestui patrimoniu se va îmbogății, pe lângă accesul în biserică, și cu accesul în turn și cu posibilitatea de a te reculege în acest spațiu liniștit.

Creșterea atractivității turistice și a numărului de turiști, fie ei elevi, studenții, instituții de cultura, sași, români sau străini, precum și dezvoltarea economică locală sunt doar o parte din rezultatele acestui proiect. Vizitarea acestui obiectiv inclusiv în mediul on-line va fi un alt avantaj pe care îl va oferi acest obiectiv turistic, ca urmare a finanțării primite.