Biseric─â din Apuseni, demontat─â din calea apelor poluate cu metale grele / FOTO jpeg

Biseric─â din Apuseni, demontat─â din calea apelor poluate cu metale grele / FOTO

­čôü Patrimoniu
Autor: Dorin Ţimonea
­čŚô´ŞĆ 26 septembrie 2018

Speciali┼čtii din cadrul Muzeului ÔÇŁASTRAÔÇŁ Sibiu au finalizat, dup─â aproape dou─â luni de la ├«nceputul lucr─ârilor, demontarea celei mai mari p─âr┼úi a bisericii de la Vin┼úa, veche de aproape 250 de ani. ├Än satul din Apuseni mai r─âm├ón doar zidurile de piatr─â ale l─âca┼čului de cult, la care a ajuns, deja, apa poluat─â cu metale grele din barajul de decantare a sterilului Valea ┼×esei, ce apar┼úine companiei miniere Cupru Min SA.

Oamenii au demontat turla bisericii ┼či acoperi┼čul, care sunt transportate la Muzeul ASTRA din Sibiu. Anterior, a fost recuperat─â pictura pe lemn, iar dup─â demontarea acoperi┼čului s-a trecut la extragerea frescei de pe pere┼úii interiori. La Sibiu, ├«n cadrul natural deosebit al muzeului, biserica de la Vin┼úa va fi ref─âcut─â cu elementele originale recuperate din vechiul l─âca┼č de cult din Apuseni. Al─âturi de zidurile vechii biserici, va fi ÔÇŁ├«nghi┼úitÔÇŁ de barajul de steril ┼či cimitirul din sat.

biserica din Vinta 3 jpg jpeg

Totul a devenit posibil ca urmare a unui acord ├«ncheiat ├«ntre Arhiepiscopia Ortodox─â de Alba Iulia, societatea Cupru Min Abrud, administratorul barajului, ┼či Funda┼úia ÔÇŁProPatrimonioÔÇŁ prezidat─â de arhitectul ┼×erban Sturdza. Locuitorii statului din comuna Lup┼ča ar fi dorit ca biserica s─â fie str─âmutat─â ├«n sat, ├«ns─â ├«n lipsa unui teren disponibil acest lucru nu a mai fost posibil. Conducerea muzeului ASTRA a finan┼úat par┼úial str─âmutarea bisericii la Sibiu, primul pas fiind ÔÇŁextragereaÔÇŁ picturii interioare. Restul resurselor au fost asigurate de compania Cupru Min, care a reparat drumul ┼či a trimis macaraua care a ridicat turla de pe biseric─â.

biserica din Vinta 2 jpg jpeg

Demersul de salvare a bisericii i se datoreaz─â, ├«n mare parte, Raluc─âi Prelipceanu (publicist ┼či iconar), cea care a publicat un album de fotografii denumit ÔÇŁLiturghisiri din ad├óncuriÔÇŁ av├ónd ca tem─â pictura unic─â din biserica de la Vin┼úa. Lansarea c─âr┼úii a avut loc ├«n 4 iulie la Clubul ┼ó─âranului Bucure┼čti ├«n prezen┼úa arhitectului ┼×erban Sturdza ┼či a prof. univ. dr. Mihaela Palade, de la Facultatea de Teologie Bucure┼čti.

Aceasta a organizat ┼či dou─â expozi┼úii cu fotografiile picturii, care au atras, ├«n final, aten┼úia unor personalit─â┼úi culturale ┼či teologice. Una dintre expozi┼úii a fost organizar─â la sediul Museikon Alba Iulia.

biserica din Vinta 4 jpg jpeg

Biserica ÔÇŁSf├óntul MihailÔÇť din satul Vin┼úa a fost construit─â ├«n piatr─â pe locul unei fostei biserici din lemn. Datarea vechimii acesteia nu a putut fi stabilit─â cu exactitate dar se apropie de 250 de ani, av├ónd ├«n vedere c─â pe clopotul din turl─â este trecut anul 1775. ├Än interiorul bisericii exista ├«nc─â pictura realizat─â ├«n 1821 de c─âtre pictorul Simion Silaghi, ├«n condi┼úii remarcabile. Cu toate acestea, biserica nu a fost inclus─â pe lista monumentelor istorice, lucru care ar fi facilitat semnificativ demersul de salvare. Dup─â str─âmutarea l─âca┼čului la Sibiu, compania Cupru Min ar urma s─â finan┼úeze construirea unei ale biserici, de dimensiuni mai mici, pentru comunitatea din satul Vin┼úa.