Ugo da Carpi, „David și Goliat” (© The Metropolitan Museum of Art)

Bătălii biblice, datate printr-o metodă inovatoare

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 28 octombrie 2022

Ruinele antice spun doar parțial povestea asediilor și cuceririlor epice povestite în Biblia ebraică, însă oamenii de știință folosesc acum noi tehnologii pentru datare cu ajutorul cărora pun cap la cap evenimente istorice pentru a vedea cât de mult seamănă cu cele descrise în Scriptură.

Folosind măsurători ale unor câmpuri geomagnetice antice conservate de-a lungul timpului în cărămizi din chirpici din siteuri distruse de incendii și în două colecții de obiecte ceramice, cercetători de la Universitatea Ebraică și de la Universitatea din Tel Aviv au datat aceste vestigii cu un grad mai mare de precizie, informează Agerpres.

„Întrucât deținem o bază de date foarte mare, putem compara multe situri diferite în funcție de semnalul magnetic și ajungem astfel la o metodă de datare foarte precisă”, a declarat Yoav Vaknin, din cadrul Institutului de Arheologie al Universității din Tel Aviv.

Concluziile studiului indică spre exemplu că armata lui Hazael, regele Aram-Damasc menționat pentru prima dată în Cartea Regilor, a fost vinovată de distrugerea mai multor orașe printre care Tel Rehov, Tel Zayit și Horvat Tevet.

Foto sus: Ugo da Carpi, „David și Goliat” (© The Metropolitan Museum of Art)