Bancnota cu chipul Ecaterinei Teodoroiu intr─â ├«n circula╚Ťie de la 1 decembrie 2021 jpeg

Bancnota cu chipul Ecaterinei Teodoroiu intr─â ├«n circula╚Ťie de la 1 decembrie 2021

­čôü Curiozit─â┼úile ┼či culisele istoriei
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 26 noiembrie 2021

Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu, informează BNR.

Bancnota cu valoarea nominal─â de 20 lei este imprimat─â pe suport de polimer, ├«n tehnic─â mixt─â plan─â/├«n relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm ┼či culoare predominant verde oliv. 

bancnota Ecaterina Teodoroiu  jpg jpeg

Pe aversul bancnotei se reg─âsesc urm─âtoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii ├«ntre care a tr─âit (1894-1917), un element floral reprezent├ónd un buchet de br├óndu┼če (Crocus flavus). ├Än plan secund, ├«n zona central─â este reprezentat─â o insign─â a Asocia┼úiei Cerceta┼čii Rom├óniei. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominal─â, ├«n cifre ┼či litere, pe orizontal─â ÔÇ×20 LEI DOU─éZECI╦«, semn─âturile guvernatorului ┼či casierului central, stema Rom├óniei, denumirea b─âncii centrale emitente ÔÇ×BANCA NA┼óIONAL─é A ROM├éNIEI╦«, o stilizare a ├«nsemnului de arm─â al infanteriei, un medalion cu sigla BNR ┼či ├«n dreapta, pe vertical─â, valoarea nominal─â ├«n litere ÔÇ×DOU─éZECI LEI╦«, data punerii ├«n circula┼úie ÔÇ×1 decembrie 2021╦«, valoarea nominal─â ├«n cifre ÔÇ×20╦«.

bacnota jpg jpeg

Pe reversul bancnotei compozi┼úia grafic─â include: o reprezentare a Victoriei ├«naripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la M─âr─â┼če┼čti, iar ├«n spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodat─â, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominal─â, ├«n cifre ┼či litere, denumirea b─âncii centrale emitente ÔÇ×BANCA NA┼óIONAL─é A ROM├éNIEI╦«, sigla BNR pozi┼úionat─â ├«n dreapta sus ┼či st├ónga jos ├«ntr-un dreptunghi, textul ÔÇ×FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSE┼×TE CONFORM LEGILOR╦«, seria ┼či num─ârul tip─ârite cu cerneal─â neagr─â ┼či caractere de aceea┼či ├«n─âl┼úime, ├«n partea st├óng─â pe vertical─â ┼či cu cerneal─â ro┼čie ┼či caractere de ├«n─âl┼úime cresc─âtoare, ├«n partea dreapt─â sus pe orizontal─â. 

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă - unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar. Imaginea bancnotei împreună cu toate aceste elemente de siguranţă vor fi prezentate în conferinţa din 26 noiembrie.

Punerea ├«n circula┼úie a bancnotei cu valoarea nominal─â de 20 lei se va face prin sucursalele regionale Bucure┼čti, Cluj, Constan┼úa, Dolj, Ia┼či ┼či Timi┼č ale B─âncii Na┼úionale a Rom├óniei, cu ocazia efectu─ârii pl─â┼úilor ├«n numerar c─âtre institu┼úiile de credit/Trezoreria Statului.