Banalul lipici «Super Glue» a fost inventat printr un accident jpeg

Banalul lipici «Super Glue» a fost inventat printr-un accident

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Corina Gavriş
🗓️ 30 martie 2011

Lipiciul „Super Glue” este cea mai populară invenţie pe care Dr. Harry Coover a lăsat-o moştenire omenirii. Cercetătorul american s-a stins din viaţă, la venerabila vârstă de 94 de ani, în data de 26 martie 2011.

Astăzi, acest produs este o necesitate în orice casă, fiind folosit şi ca liant industrial. Lipiciul este utilizat chiar şi în medicină.

În al Doilea Război Mondial, oamenii de ştiinţă de la Eastman Kodak, experimentează diferite substanțe chimice cunoscute drept cianoacrilaţi. Cercetătorii încercau să găsească o modalitate prin care să realizeze cătări din plastic transparent pentru mitraliere. În scurt timp, cercetătorii abandonează proiectul, deoarece compus chimic se lipea de orice, potrivit site-ului Super Glue Corporation.

În 1951, Dr. Harry Coover, unul dintre oamenii de ştiinţă, se gândeşte că aceşti cianoacrilaţi super-lipicioşi, ar putea fi folosiţi pentru a face un adeziv extrem de puternic. Coover împreună cu alţi cercetători folosesc aceste substanţe, recunoscându-le potenţialul comercial, pentru a crea un produs pentru lipit, pe care îl numesc „Super Glue”. Lipiciul este vândut ca produs comercial în anul 1958.

Harry Coover devine vicepreşedintele diviziei de cercetare a companiei Eastman Kodak, iar echipa de cercetători pe care a coordonat-o a reuşit să patenteze peste 460 de invenţii. Harry Coover a fost inclus, în anul 2004, în National Inventors Hall of Fame din Ohio.

Super Glue şi Războiul din Vietnam

În timpul Războiul din Vietnam cianoacrilaţii erau utilizaţi de către medicii de teren americani pentru tratarea rănilor survenite în timpul război. Această substanţă era pulverizată pe rănile deschise, oprind instantaneu sângerarea. Astfel soldaţii puteau fi transportaţi către unităţile medicale în care urmau să primească tratamentul convenţional. Multe vieţi au fost salvate prin acest mijloc.

Inventatorul

Harry Wesley Coover jr.s-a născut în anul 1917, în Newark, Delaware, şi era licenţiat în chimie la Hobart College în New York, obţinând diploma de master la Cornell. Harry Coover le este foarte cunoscut americanilor şi pentru faptul că a jucat un rol important în istoria televiziunii din Statele Unite, apărând alături de Gary Moore în emisiunea "I've Got a Secret". A apărut, de asemenea, şi în numeroase spoturi publicitare TV pentru renumitul lipici.

Preşedintele american Barack Obama l-a premiat pe Coover în 2010 cu Medalia Naţională pentru Tehnologie şi Inovaţie.