Au fost publicate noi dovezi revelatoare în cazul celui mai mare jaf de artă din istorie jpeg

Au fost publicate noi dovezi revelatoare în cazul celui mai mare jaf de artă din istorie

├Än ziua de 18 martie 1990, din Muzeul Isabella Stewart Gardner s-au furat mai multe opere de art─â, create sub semn─âtura lui Rembrandt, Manet, Degas ┼či Vermeer. Acesta este considerat cel mai mare jaf de obiecte de art─â al tuturor timpurilor, valoarea estimativ─â a obiectelor fiind de 500 de milioane de dolari.

Pe data de 18 martie 1990, ├«n jurul pr├ónzului, doi b─ârba┼úi ├«mbr─âca┼úi ├«n uniform─â de poli┼úist au b─âtut la u┼ča muzeului. Au intrat sub pretextul c─â au un mandat de arestare pentru cei doi paznici. I-au ├«nc─âtu┼čat, apoi au dezactivat alarma prin care putea fi anun┼úat─â poli┼úia. Ho┼úii erau bine documenta┼úi, au furat cele mai valoroase obiecte din muzeu:patru tablouri ale lui Rembrant, un Vermeer, un Manet, patru tablouri ale lui Degas, un gu (vas chinezesc, din epoca de bronz) ce apar┼úinuse dinastiei Shang, ┼či un obiect de decorat steagurile ├«n form─â de vultur, din perioada napoleonian─â. Valoarea obiectelor furate este aproximat─â la 500 de milioane de dolari. Muzeul a oferit o recompens─â de 5 milioane de dolari pentru cel care ├«napoiaz─â operele ├«n condi┼úii bune. Opere nu mai valoreaz─â nimic pe pia┼úa neagr─â, av├ónd ├«n vedere faptul c─â ho┼úii au t─âiat picturile de pe rame.

├Än august 2015, FBI a confirmat existen┼úa unei ├«nregistr─âri video. Intrigant este faptul c─â scena apari┼úiei se repet─â dou─â zile consecutiv. ├Än prima zi, un b─ârbat coboar─â din ma┼čin─â, sun─â la u┼ča muzeului ┼či este l─âsat ├«n─âuntru de c─âtre paznicul de serviciu, Richard Abath. ├Än ziua urm─âtoare, se repet─â scena, doar c─â de data aceasta sunt doi b─ârba┼úi, dar este acela┼či paznic, iar ma┼čina care opre┼čte ├«n fa┼úa muzeului este aceea┼či ├«n ambele zile. Cu toate acestea, Abath neag─â implicarea sa ├«n jaf. Din partea FBI, s-a ocupat de caz agentul Wittman, care a lucrat sub acoperire timp de 4 ani. El spune c─â ├«nregistrarea este ├«n posesia autorit─â┼úilor de mult timp, dar el nu a avut acces la ea pe parcursul investiga┼úiei.

Cazul a fost atent urm─ârit ┼či cercetat de c─âtre jurnalistul Stephen Kurkjian, c├ó┼čtig─âtor al premiului Pulitzer. El a lansat recent cartea ÔÇ×Master Thieves:The Boston Gangsters Who Pulled Off the World's Greatest Art Heist".

rembrandt seascape jpg jpeg
Printre operele furate, se num─âr─â ┼či singurul tablou cu peisaj marin pictat de Rembrandt,

Printre operele furate, se num─âr─â ┼či singurul tablou cu peisaj marin pictat de Rembrandt, "Furtun─â pe Marea Galileei" (1633)