Artefact egiptean, pierdut în timpul celui de al Doilea Război Mondial, a fost găsit în Statele Unite ale Americii jpeg

Artefact egiptean, pierdut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost găsit în Statele Unite ale Americii

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 30 octombrie 2017

O sculptură viu colorată, turcoaz, din Egiptul antic, a fost returnată la un muzeu din Berlin după mai bine de 70 de ani, după ce s-a crezut că a fost pierdută în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Oficialităţile germane au anunţat că piatra a fost găsită la Muzeul Kelsey al Universităţii Michigan.

fefe jpg jpeg

Gravura, acoperită cu un strat de ceramică egipteană albastră, îl înfăţişează pe Ptahmose, primarul Memphisului în timpul lui Ramses al II-lea, care a condus Egiptul în secolul al XIII-lea î.Hr. Deşi plăcuţa este ruptă, Ptahmose este încă vizibil, ridicând ambele mâini într-un gest de închinare înaintea zeilor Osiris și Isis. Despre obiect se ştie că a fost donat Muzeului Kelsey de către Samuel Abraham Goudsmit, un fizician germano-american, care a lucrat la Proiectul Manhattan. Acesta a fost unul dintre conducătorii operaţiunii Alsos, un proiect secret pe atunci al Statelor Unite care dorea investigarea dezvoltării ştiinţifice a inamicilor în timpul războiului, concentrându-se în special pe programul de arme nucleare al naziştilor. Se pare că la rândul său, Goudsmit a dobândit obiectul de la un colecţionar privat din German, în 1945.

Obiectul a fost returnat Muzeului Neues. Acesta a suferit daune semnificante în timpul raidurilor aeriene ale trupelor sovietice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind redeschis abia în 2009.