Artefact egiptean, pierdut în timpul celui de al Doilea Război Mondial, a fost găsit în Statele Unite ale Americii jpeg

Artefact egiptean, pierdut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost găsit în Statele Unite ale Americii

­čôü Egiptul Antic
Autor: Redac╚Ťia

O sculptură viu colorată, turcoaz, din Egiptul antic, a fost returnată la un muzeu din Berlin după mai bine de 70 de ani, după ce s-a crezut că a fost pierdută în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Oficialităţile germane au anunţat că piatra a fost găsită la Muzeul Kelsey al Universităţii Michigan.

fefe jpg jpeg

Gravura, acoperit─â cu un strat de ceramic─â egiptean─â albastr─â, ├«l ├«nf─â┼úi┼čeaz─â pe Ptahmose, primarul Memphisului ├«n timpul lui Ramses al II-lea, care a condus Egiptul ├«n secolul al XIII-lea ├«.Hr. De┼či pl─âcu┼úa este rupt─â, Ptahmose este ├«nc─â vizibil, ridic├ónd ambele m├óini ├«ntr-un gest de ├«nchinare ├«naintea zeilor Osiris ╚Öi Isis. Despre obiect se ┼čtie c─â a fost donat Muzeului Kelsey de c─âtre Samuel Abraham Goudsmit, un fizician germano-american, care a lucrat la Proiectul Manhattan. Acesta a fost unul dintre conduc─âtorii opera┼úiunii Alsos, un proiect secret pe atunci al Statelor Unite care dorea investigarea dezvolt─ârii ┼čtiin┼úifice a inamicilor ├«n timpul r─âzboiului, concentr├óndu-se ├«n special pe programul de arme nucleare al nazi┼čtilor. Se pare c─â la r├óndul s─âu, Goudsmit a dob├óndit obiectul de la un colec┼úionar privat din German, ├«n 1945.

Obiectul a fost returnat Muzeului Neues. Acesta a suferit daune semnificante în timpul raidurilor aeriene ale trupelor sovietice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind redeschis abia în 2009.