Arta ecvestr─â marocan─â ÔÇ×tbouridaÔÇŁ, ├«nscris─â ├«n patrimoniul cultural imaterial UNESCO / VIDEO jpeg

Arta ecvestr─â marocan─â ÔÇ×tbouridaÔÇŁ, ├«nscris─â ├«n patrimoniul cultural imaterial UNESCO / VIDEO

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

´╗┐´╗┐Mo╚Ötenire a unei str─âvechi tradi╚Ťii r─âzboinice, ÔÇ×tbouridaÔÇŁ, art─â ecvestr─â marocan─â, cunoscut─â de asemenea sub denumirea ÔÇ×fantasiaÔÇŁ se num─âr─â printre tradi╚Ťiile incluse s─âpt─âm├óna aceasta ├«n patrimoniul cultural imaterial UNESCO.

ÔÇ×Este recunoa╚Öterea unei mo╚Öteniri civiliza╚Ťionale arabo-berbere unice ├«n lumeÔÇŁ, a precizat ├«ntr-un mesaj de felicitare publicat pe Twitter delega╚Ťia permanent─â a Marocului la UNESCO.  

Marocul a depus oficial dosarul de candidatur─â pentru ├«nscrierea ÔÇ×tbouridaÔÇŁ, a c─ârei denumire ├«n araba dialectal─â este derivat─â din ÔÇ×baroudÔÇŁ, care semnific─â ÔÇ×praf de pu╚Öc─âÔÇŁ, pe lista patrimoniului imaterial al umanit─â╚Ťii ├«n 2019, relateaz─â Agerpres.  

Tbourida ÔÇ×este o disciplin─â tradi╚Ťional─â care se transmite din genera╚Ťie ├«n genera╚ŤieÔÇŁ ╚Öi care ÔÇ×con╚Ťine elemente esen╚Ťiale ale identit─â╚Ťii culturale ╚Öi ale memoriei colective ale Marocului, ale regiunilor ╚Öi comunit─â╚Ťilor saleÔÇŁ, a explicat comitetul de evaluare a candidaturilor al UNESCO.  

Foarte populară în zonele rurale, această șarjă de cavalerie spectaculoasă, care se finalizează cu un tir sincronizat de muschete, este asociată sărbătorilor din regatul marocan, inclusiv ceremoniilor de nuntă.

Foto: Twitter / UNESCO

caligrafia araba UNESCO jpg jpeg

Pe lista patrimoniului imaterial UNESCO au mai fost ├«nscrise, s─âpt─âm├óna aceasta, printre alte proiecte, caligrafia arab─â; rumba conglez─â; festivit─â╚Ťile prilejuite de cultul Sf├óntului Ion Botez─âtorul din Venezuela; dansurile ╚Öi expresii asociate festivalului Corpus Christi din Panama; valori legate de ol─ârit, cuno╚Ötin╚Ťe, tradi╚Ťii ╚Öi practici ale popula╚Ťiei indigene Awaj├║n din Peru; Marele Festival de la Tarija, din Bolivia; preparatul culinar ÔÇ×Thi├ębou dieuneÔÇŁ (ÔÇ×orez cu pe╚ÖteÔÇŁ ├«n limba wolof, vorbit─â ├«n Senegal, Gambia ╚Öi Mauritania), foarte popular ├«n Senegal; fjiri, un spectacol muzical dedicat istoriei pescuitului de perle din regatul Bahrain; dansul moutya din arhipelagul Seychelles.