Arta ecvestră marocană „tbourida”, înscrisă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO / VIDEO jpeg

Arta ecvestră marocană „tbourida”, înscrisă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO / VIDEO

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 16 decembrie 2021

Moștenire a unei străvechi tradiții războinice, „tbourida”, artă ecvestră marocană, cunoscută de asemenea sub denumirea „fantasia” se numără printre tradițiile incluse săptămâna aceasta în patrimoniul cultural imaterial UNESCO.

„Este recunoașterea unei moșteniri civilizaționale arabo-berbere unice în lume”, a precizat într-un mesaj de felicitare publicat pe Twitter delegația permanentă a Marocului la UNESCO.  

Marocul a depus oficial dosarul de candidatură pentru înscrierea „tbourida”, a cărei denumire în araba dialectală este derivată din „baroud”, care semnifică „praf de pușcă”, pe lista patrimoniului imaterial al umanității în 2019, relatează Agerpres.  

Tbourida „este o disciplină tradițională care se transmite din generație în generație” și care „conține elemente esențiale ale identității culturale și ale memoriei colective ale Marocului, ale regiunilor și comunităților sale”, a explicat comitetul de evaluare a candidaturilor al UNESCO.  

Foarte populară în zonele rurale, această șarjă de cavalerie spectaculoasă, care se finalizează cu un tir sincronizat de muschete, este asociată sărbătorilor din regatul marocan, inclusiv ceremoniilor de nuntă.

Foto: Twitter / UNESCO

caligrafia araba UNESCO jpg jpeg

Pe lista patrimoniului imaterial UNESCO au mai fost înscrise, săptămâna aceasta, printre alte proiecte, caligrafia arabă; rumba congleză; festivitățile prilejuite de cultul Sfântului Ion Botezătorul din Venezuela; dansurile și expresii asociate festivalului Corpus Christi din Panama; valori legate de olărit, cunoștințe, tradiții și practici ale populației indigene Awajún din Peru; Marele Festival de la Tarija, din Bolivia; preparatul culinar „Thiébou dieune” („orez cu pește” în limba wolof, vorbită în Senegal, Gambia și Mauritania), foarte popular în Senegal; fjiri, un spectacol muzical dedicat istoriei pescuitului de perle din regatul Bahrain; dansul moutya din arhipelagul Seychelles.