Arhiva celui mai mare spărgător de coduri, expusă într un muzeu britanic jpeg

Arhiva celui mai mare spărgător de coduri, expusă într-un muzeu britanic

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 6 martie 2012

Lucrurile personale ale celui mai mare "spărgător de coduri" din Marea Britanie, Alan Turing, au fost expuse în premieră, pentru a marca 100 de ani de la naşterea sa, scrie Daily Mail.

Exploziţia va include o scrisoare oficială pentru mama lui, la 20 de ani de la moartea sa. De asemenea, în arhiva personală care va fi expusă se găseşte şi o tablă de Monopoly desenată de mână, folosită de Turing şi colegii săi criptanalişti.

Alan Turing, născut în 1912 şi decedat în 1954, a fost un informatician şi criptanalist britanic, care a a contribuit la înfrângerea liderului nazist, Hitler, oferind britanicilor informaţii importante despre traseul flotei germane şi având un rol important în spargerea cifrului maşinii nemţeşti Enigma, folosită pentru transmiterea mesajelor codate.

Un amănunt care a tulburat viaţa lui Turing este faptul că era homosexual, iar în acea perioadă homosexualitatea era considerată în Marea Britanie boală mintală. Când acest detaliu a fost aflat, în 1952, Turing a fost acuzat şi condamnat de acte indecente, iar la doi ani după s-a sinucis.

Din acest motiv, în 2009, premierul Gordon Brown şi-a cerut scuze în public pentru felul în care acesta Turing a fost tratat.

sursa:gandul.info