Arheologii au identificat cele mai vechi morminte musulmane din Europa jpeg

Arheologii au identificat cele mai vechi morminte musulmane din Europa

📁 Istorie Medievală Universală
Autor: Redacția
🗓️ 25 februarie 2016

Arheologii din sudul Franţei au descoperit trei morminte despre care se presupune că ar fi cea mai timpurie dovadă a îngropării unor musulmani pe teritoriu european, în secolul al VIII-lea.

Scheletele din situl medieval de la Nimes erau îndreptate către Mecca, iar analizele genetice au stabilit o ascendenţă nord-africană. În plus, datarea cu carbon indică o perioadă în care musulmanii realizau cuceriri în Europa. Este aşadar posibil să fie vorba despre berberii din armata omeyadă din timpul expansiunii arabe în Africa de Nord.

Este o descoperire foarte importantă, întrucât majoritatea informaţiilor despre această perioadă provin din cronici, dovezile materiale ale trecerii musulmanilor prin Franţa fiind relativ limitate. De fapt, mormintele au fost descoperite încă din 2006 dar abia acum s-au finalizat analizele şi s-a constatat ritul funerar islamic. Scheletele nu prezintă urme de violenţă. Alte situri se află la Marseimulle şi Montpellier, dar datează din secolele al XIII-lea respectiv al XII-lea.

sursa:The Guardian