Antichități descoperite pe epava navei care a adus la Londra Marmura Elgin jpeg

Antichități descoperite pe epava navei care a adus la Londra Marmura Elgin

📁 Grecia Antică
Autor: Redacția
🗓️ 3 august 2015

Lordul Elgin a adus din Grecia în Marea Britanie nu doar sculpturile Parthenonului, ci și nenumărate antichități grecești. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns în urma unor noi cercetări efectuate asupra epavei navei britanice Mentor, scufundate în sudul Greciei în urmă cu 200 de ani, în timp ce transporta spre Londra marmură prețioasă de la Acropola ateniană. 

În timpul unor cercetări care au durat două săptămâni și s-au încheiat pe 12 iulie, scafandrii angajați de Ministerul Culturii din Grecia au explorat epava Mentor, aflată în largul insulei Kythera. Au descoperit aici trei mânere de amfore provenite din Rhodos și un mic vas din piatră. Mânerele datează din secolul 3 î.Hr. și aparțin unor vase produse în insula Rhodos. 

Aceste descoperiri confirmă teoria potrivit căreia pe nava Mentorse aflau nu doar sculpturile de la Parthenon, ci și alte antichități.

Epava navei britanice este cercetată de arheologi încă din 2009, în speranța găsirii altor sculpturi luate de britanici din Grecia în secolul al XIX-lea. Nava Mentora fost încărcată cu 16 containere cu marmură luată de pe Acropolis în numele Lordului Elgin. În drum spre Malta, nava s-a scufundat în 1802 din cauza unei furtuni.

Sculpturile ce se pot admira astăzi la British Museum au fost recuperate din mare la scurt timp după naufragiu și se află la originea unei vechi dispute culturale în Grecia și Marea Britanie. Grecia susține că cele 17 figuri și 56 de panouri din marmură care decorau în trecut Parthenonul grecesc au fost furate de Elgin, ambasadorul Marii Britaniei în Imperiul Otoman. Londra, în schimb, susține că Elgin avea permisiunea din partea otomanilor pentru a lua acele sculpturi. 

elgin marbles british museum 1 jpg jpeg