Angela Merkel va efectua prima sa vizită oficială la Auschwitz jpeg

Angela Merkel va efectua prima sa vizită oficială la Auschwitz

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 4 decembrie 2019

Cancelarul german Angela Merkel va efectua prima sa vizită la lagărul de la Auschwitz, vineri, 6 decembrie, înaintea marcării a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist, în Polonia.

Angela Merkel urmează să devină, astfel, primul șef al unui Guvern german din ultimii 24 de ani care vizitează fostul lagăr de concentrare și exterminare de la Auschwitz-Birkenau, în care au fost asasinați aproape un milion de evrei.

Cancelarul german va fi însoțit de premierul polonez Mateusz Morawiecki. Cei doi vor păstra un moment de tăcere în fața Zidului Morții din în lagărul principal de la Auschwitz, unde au fost împușcați mii de prizonieri. Merkel urmează să viziteze după aceea lagărul de exterminare de la Birkenau și să suțină un discurs, înainte să depună o jerbă de flori.

Angela Merkel este al treilea șef de Guvern german care vizitează lagărul de la Auschwitz după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Helmut Schmidt a fost primul cancelar care a efectuat o vizită, la 32 de ani după eliberarea lagărului de către Armata Roșie. Helmut Kohl a efectuat două vizite la Auschwitz, în 1989 și în 1995.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aproximativ 1,1 milioane de persoane, dintre care aproape un milion de evrei, au fost ucise de naziști în lagărul Auschwitz-Birkenau, ridicat în sudul Poloniei ocupate, între 1940 și 1945.

La cererea Poloniei, Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO a decis, în 2007, schimbarea numelui oficial al lagărului de concentrare din Auschwitz în „Auschwitz-Birkenau. Lagăr de concentrare și exterminare al Germaniei naziste (1940-1945)”. Solicitarea Poloniei a fost determinată de folosirea expresei „lagărele poloneze ale morții” de către presa străină pentru a descrie lagărele înființate de Germania nazistă în Polonia, după ocuparea acestei țări.