Canale vechi de 2.800 de ani, descoperite în Ierusalim (© Israel Antiquities Authority)

„Am descoperit ceva unic”: Canale vechi de 2.800 de ani, situate în afara zidurilor din Ierusalim

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 5 septembrie 2023

Arheologii israelieni au fost uluiți de o descoperire făcută recent la Ierusalim: canale vechi de 2.800 de ani, care nu pot fi comparate cu nicio altă descoperire biblică.

Rețeaua de canale, adânci până la genunchi, se află în afara zidurilor Orașului Vechi din Ierusalim. Canalele sunt concentrate în două zone separate printr-o distanță de 10 metri, relatează Agerpres.

Testele criminalistice realizate asupra canalelor nu au descoperit urme de sânge, a precizat Autoritatea Israeliană pentru Antichități - excluzând un potențial rol jucat în sacrificarea animalelor pentru banchete sau în cadrul unor sacrificii religioase.

De asemenea, canalele nu par să fi fost construite pentru a permite scurgerea într-o singură direcție sau să ducă spre un bazin unic, sugerând că nu erau folosite pentru eliminarea apelor reziduale sau a precipitațiilor, a precizat aceeași instituție israeliană, al cărei partener de cercetări științifice este Universitatea din Tel Aviv.

„Ne-am uitat la această instalație și ne-am dat seama că am descoperit ceva unic”, a declarat arheologul Yiftah Shalev într-un comunicat, în care a spus că descoperirea reprezintă „un mister”.

Este posibil ca aceste canale să fi fost folosite pentru a pregăti o marfă „asociată cu economia templului sau a palatului”.

„Producția de pânză, de exemplu, necesită plasarea îndelungată a inului în apă, pentru ca acesta să se înmoaie. O altă posibilitate ar fi ca în acele canale să fi fost depozitate curmale, care erau lăsate să se usuce la soare pentru a produce sirop de curmale”, a declarat arheologul Yuval Gadot în același comunicat.

Descoperirea arheologică, realizată în Parcul Național „Orașul lui David”, va fi deschisă pentru public începând din această săptămână.