Albert Uderzo, creator al personajelor Asterix și Obelix, a murit la 92 de ani jpeg

Albert Uderzo, creator al personajelor Asterix și Obelix, a murit la 92 de ani

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 24 martie 2020

Albert Uderzo, caricaturistul francez care a creat personajele Astérix​ și Obelix în 1959 alături de Rene Goscinny, a murit la vârsta de 92 de ani, informează The Independent.

"Albert Uderzo a murit în somn în casa sa din Neuilly în urma unui atac de cord, fără legătură cu noul coronavirus. Era foarte obosit de câteva săptămâni", a anunțat Bernard de Choisy, soțul fiicei sale.  Născut din imigranți italieni, Uderzo s-a retras din activitate în 2011. Seria Astérix, pe care a creat-o alături de Rene Goscinny, a fost lansată în 1959 în revista franceză Pilote și a devenit faimoasă în toată lumea.

Seria Astérix urmărește aventurile unui războinic gal din anul 50 Î.e.n care primește o poțiune magică și dobândește super puteri. Alături de prietenul Obelix, păstrează satul său - ultimul care nu s-a predat Imperiului roman - în siguranță. Seria Astérix s-a vândut în peste 380 de milioane de exemplare la nivel mondial, fiind tradusă în peste 100 de limbi. Un parc tematic pe această temă a fost deschis lângă Paris în 1989. 

Uderzo și Goscinny au scris colaborat până la moartea celui din urmă, în 1977. Ulterior, Uderzo a continuat seria până în 2009.