Al Doilea R─âzboi Mondial a modificat clima din Europa jpeg

Al Doilea R─âzboi Mondial a modificat clima din Europa

Dincolo de puternica industrializare a secolului al XX-lea, clima Terrei a fost puternic alterat─â de cele dou─â r─âzboaie mondiale. Dac─â efectele celui dint├ói au fost mai pu┼úin vizibile pe fondul unui armament mai pu┼úin evoluat, cel de-al Doilea R─âzboi Mondial a modificat, subit, ├«ntreaga clim─â a Europei, at├ót la nivel atmosferic, c├ót ┼či marin.

Legătura principală dintre cele două niveluri este apa, aceasta determinând 95% din toate fenomenele atmosferice, scrie Arnd Bernaerts, în lucrarea sa "Climate Change and Naval War".

Bernaerts a analizat schimbările survenit în apele mărilor din emisfera nordică, unde a avut loc mare parte din confruntările militare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945).

"Lunile anului 1939, ├«n mare parte, au fost perfect normale. ├Äns─â, ├«n iarna 1939-1940, nordul Europei s-a transformat ├«ntr-un vast cerc artic. Asta nu s-a ├«nt├ómplat din senin. Din septembrie '39, cicloanele din Atlantic au fost blocate ├«n Marea Nordului ┼či s-au deplasat c─âtre Europa Central─â. Cauzele sunt evidente. Activitatea naval─â masiv─â ├«n zon─â a perturbat apele m─ârii", cobor├ónd mercurul din termometre p├ón─â la -40 de grade Celsius, ├«n unele regiuni de conflict, noteaz─â Bernaerts, ├«n studiile sale.

Din cauza activit─â┼úii militare intense, Europa secolului XX a fost marcat─â de cinci ierni extreme, ├«n perioada 1928-1929, '39-'42 ┼či '47-'47. Statisticile meteo din iarna dintre 1939-1940, citate ├«n lucrarea "Climate Change and Naval War", arat─â la Berlin s-au ├«nregistrat temperaturi de -37 de grade, iar ├«n iarna '46-'47, de -33 de grade.

Nici activitatea aeriană nu a trecut fără să lase urmări. Raidurile amercanilor, aliaţi ai britanicilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au marcat cerul Regatului Unit prin avioanele cu reacţie ce au lăsat în aer dâre albe de condens produse de motoare.

Înainte de anii '40, aviaţia civilă era mult mai redusă ca proporţie. Situaţia avea să se schimbe, însă, odată cu misiunile aeriene întreprinse în cel de-Al Doilea Război, scrie LiveScience.

image

Dârele albe lăsate de avioanele cu reacţie influenţează în mod complex temperatura planetei.Acestea reflectă razele soarelui, având un efect imediat de răcire a atmosferei. Totodată, captează razele ultraviolete, ducând la o încălzire ulterioară a suprafaţei terestre. Aceste concluzii au fost stabilite de un studiu coordonat de Rob Rob MacKenzie, cercetător în cadrul Centrului de Mediu din Lancaster, Marea Britanie.

MacKenzie a analizat, ├«n special, ziua de 11 mai 1944, c├ónd peste 1.400 de avioane cu reac┼úie au decolat din zona de sud a Angliei. Era o diminea┼ú─â senin─â, cu temperaturi normale. Dup─â decolare, cerul s-a umplut rapid de d├órele de condens ale aeronavelor gener├ónd o cre┼čtere anormal─â a temperaturii la nivelul solului.