„Adevărul“ se distribuie mâine împreună cu ediţia de Paşte din 1933  jpeg

„Adevărul“ se distribuie mâine împreună cu ediţia de Paşte din 1933

Autor: Redacția
🗓️ 11 aprilie 2017

Adevărul“ continuă reeditările unor ediţii de colecţie din istoria ziarului. Luna aceasta am ales să readucem în faţa cititorilor ediţia de Paşte din anul 1933. A fost numit „Anul sfânt“ pentru că se împlineau nouăspreze veacuri de la moartea şi învierea Domnului.

După o lungă criză financiară, care a afectat viaţa de zi cu zi, dar şi presa din România, „Adevărul“ apare la 16 aprilie 1933 într-o formulă inedită. În partea de jos a paginii întâi este inserat un desen color - o inovaţie publicistică la vremea respectivă - în care ţărăniştii Alexandru Vaida Voevod şi Iuliu Maniu ies dintr-un ou pascal şi îşi dau mâna. Sub desen, parafrazând primele cuvinte ale Mântuitorului după ieşirea din mormânt – „Pace, vouă!“, stă scris „Pace, nouă!“. Este o ediţie impresionantă prin numele care semnează articolele (Brunea Fox, Gala Galaction, Tudor Teodorescu Branişte, Victor Eftimiu), dar şi prin numărul de pagini – 12 (într-o perioadă în care majoritatea ziarelor aveau 4-6 pagini). În pagina 11 şi-a găsit locul şi un interviu cu scriitorul Mihail Sadoveanu, care are în titlu o predicţie ce se va dovedi neinspirată: „Hitlerismul e o rătăcire trecătoare“.

Adevarul 16aprilie1933 p1 png png

„Adevărul“ din 16 aprilie 1933 reprezintă o întoarcere în trecutul politic, cultural şi social al României. Nu este doar un număr pentru colecţionari, ci pentru toţi cei care vor să înţeleagă cum funcţiona România într-o perioadă extrem de importantă pentru evoluţia ei ulterioară.

ADV PASTE FULL SFERT ADV jpg jpeg