ÔÇ×Adev─ârulÔÇť se distribuie m├óine ├«mpreun─â cu edi┼úia de Pa┼čte din 1933  jpeg

ÔÇ×Adev─ârulÔÇť se distribuie m├óine ├«mpreun─â cu edi┼úia de Pa┼čte din 1933

Autor: Redac╚Ťia

Adev─ârulÔÇť continu─â reedit─ârile unor edi┼úii de colec┼úie din istoria ziarului. Luna aceasta am ales s─â readucem ├«n fa┼úa cititorilor edi┼úia de Pa┼čte din anul 1933. A fost numit ÔÇ×Anul sf├óntÔÇť pentru c─â se ├«mplineau nou─âspreze veacuri de la moartea ┼či ├«nvierea Domnului.

Dup─â o lung─â criz─â financiar─â, care a afectat via┼úa de zi cu zi, dar ┼či presa din Rom├ónia, ÔÇ×Adev─ârulÔÇť apare la 16 aprilie 1933 ├«ntr-o formul─â inedit─â. ├Än partea de jos a paginii ├«nt├ói este inserat un desen color - o inova┼úie publicistic─â la vremea respectiv─â - ├«n care ┼ú─âr─âni┼čtii Alexandru Vaida Voevod ┼či Iuliu Maniu ies dintr-un ou pascal ┼či ├«┼či dau m├óna. Sub desen, parafraz├ónd primele cuvinte ale M├óntuitorului dup─â ie┼čirea din morm├ónt ÔÇô ÔÇ×Pace, vou─â!ÔÇť, st─â scris ÔÇ×Pace, nou─â!ÔÇť. Este o edi┼úie impresionant─â prin numele care semneaz─â articolele (Brunea Fox, Gala Galaction, Tudor Teodorescu Brani┼čte, Victor Eftimiu), dar ┼či prin num─ârul de pagini ÔÇô 12 (├«ntr-o perioad─â ├«n care majoritatea ziarelor aveau 4-6 pagini). ├Än pagina 11 ┼či-a g─âsit locul ┼či un interviu cu scriitorul Mihail Sadoveanu, care are ├«n titlu o predic┼úie ce se va dovedi neinspirat─â: ÔÇ×Hitlerismul e o r─ât─âcire trec─âtoareÔÇť.

Adevarul 16aprilie1933 p1 png png

ÔÇ×Adev─ârulÔÇť din 16 aprilie 1933 reprezint─â o ├«ntoarcere ├«n trecutul politic, cultural ┼či social al Rom├óniei. Nu este doar un num─âr pentru colec┼úionari, ci pentru to┼úi cei care vor s─â ├«n┼úeleag─â cum func┼úiona Rom├ónia ├«ntr-o perioad─â extrem de important─â pentru evolu┼úia ei ulterioar─â.

ADV PASTE FULL SFERT ADV jpg jpeg