A murit scriitorul britanic John le Carré   jpeg

A murit scriitorul britanic John le Carré

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 14 decembrie 2020

Scriitorul britanic John le Carré, cunoscut pentru romane ca „Tinker, Tailor, Soldier, Spy”, „The Constant Gardener” şi „The Spy Who Came in from the Cold”, a murit la vârsta de 89 de ani, informează BBC.

Jonny Geller, reprezentantul scriitorului de aproximativ 15 ani, l-a descris drept „un gingant al literaturii engleze” care „a definit perioada Războiului Rece şi a spus, fără teamă, adevărul despre putere”. „Nu vom mai vedea unul ca el vreodată”, a spus Geller într-un comunicat.

Ultimul său roman, „Agent Running In The Field”, a fost publicat în octombrie 2019. În ianuarie 2020, scriitorul John le Carré, recompensat pentru „contribuţia la democraţie” cu Olof Palme Prize în valoare de 100.000 de dolari, a declarat că donează premiul organizaţiei Médecins Sans Frontières.

Scriitorul britanic a fost apreciat pentru angajamentul şi opiniile privind libertatea individului şi problemele fundamentale ale umanităţii pe care şi le-a exprimat prin literatură. Reprezentanţii Olof Palme Memorial Fund, care acordă premiul, au spus despre cariera lui John le Carré că reprezintă „o contribuţie extraordinară la necesara luptă pentru libertate, democraţie şi justiţie socială”. John le Carré, care în anii 1950 şi 1960 a lucrat pentru MI5 şi MI6, rareori a acceptat premii, de-a lungul carierei.

Celebru pentru romane ca „Tinker, Tailor, Soldier, Spy”, „The Constant Gardener” şi „The Spy Who Came in from the Cold”, Le Carré este recunoscut pentru că abordează fără oprelişti problema abuzului de putere. În 2011, a fost nominalizat la Man Booker Internaţional Prize şi a cerut ca numele lui să fie scos de pe listă. „Foarte flatat” de selecţie, el a spus că nu concurează pentru premii literare.

Sursa: adevărul.ro