A murit Elena Arnăuţoiu, simbol al rezistenţei anticomuniste de la Nucşoara jpeg

A murit Elena Arnăuţoiu, simbol al rezistenţei anticomuniste de la Nucşoara

📁 Comunismul in România
Autor: Redacția
🗓️ 1 iulie 2019

Duminică 30 iunie s-a stins din viaţă Elena Arnăuţoiu (100 de ani), un simbol al luptei anticomuniste, sora fraţilor Toma şi Petre Arnăuţoiu, cei care au condus cea mai lungă şi puternică rezistenţă anticomunistă din Europa, între 1949 şi 1958.

Ultimul interviu acordat de Elena Arnăuţoiu a fost pentru Adevărul, la sfârşitul anului trecut. Născută pe 12 aprilie 1919 la Nucşoara, Elena Ion Arnăuţoiu locuia de câteva decenii la Câmpulung Muscel. A petrecut aproape şapte ani de închisoare în teribilele penitenciare comuniste, şi-a pierdut patru fraţi şi părinţii (mama sa a murit după 10 ani de închisoare. O eroină care a trecut prin multe drame familiale dureroase, însă care nu s-a lăsat doborâtă vreodată. În luna noiembrie 2018, cu câteva zile înainte de a acorda ultimul interviu pentru Adevărul, Elena Ion Arnăuţoiu mai trecuse printr-o dramă: băiatul său s-a stins din viaţă. Pe parcursul interviului, doamna Arnăuţoiu s-a oprit de câteva ori din dialog pentru că o podideau lacrimile şi amintirile. „Mă doare foarte rău de ce a ajuns acum România”, spunea Elena Arnăuţoiu la finalul acelui interviu.

În august 2016, Elena Ion Arnăuţoiu a fost decorată de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler pentru curajul de a lupta împotriva regimului comunist. Între 1949 şi 1958, în comuna argeşeană Nucşoara a fost organizată cea mai puternică şi lungă rezistenţă anticomunistă din Europa. Cei care au luptat împotriva regimului comunist au fost conduşi de fraţii Petre şi Toma Arnăuţoiu. Grupul iniţial, format din 16 partizani, a fost susţinut de sute de oameni din comună, inclusiv de numeroase femei, printre care s-a numărat şi Elena Arnăuţoiu.

Citeşte continuarea pe adevărul.ro