A fost descoperit─â pentru prima dat─â coada unui dinozaur cu pene jpeg

A fost descoperit─â pentru prima dat─â coada unui dinozaur cu pene

­čôü Preistorie
Autor: Redac╚Ťia

Cercet─âtorii au descoperit recent, p─âstrat─â ├«ntr-o bucat─â de chihlimbar, coada unui dinozaur care a tr─âit ├«n urm─â cu 99 de milioane de ani. De asemenea, ├«n r─â┼čin─â mai erau conservate o furnic─â ┼či r─âm─â┼čitele unei plante din era cretacic─â.

Coada dinozaurului a fost p─âstrat─â aproape ├«n ├«ntregime:oase, un ┼úesut moale ┼či chiar pene. Oamenilor de ┼čtiin┼ú─â nu le sunt str─âini dinozaurii cu pene, fiind g─âsite ┼či cu alte ocazii pene vechi de zeci de milioane de ani, p─âstrate ├«n chihlimbar. De acest─â dat─â le este mult mai u┼čor s─â ├«n┼úeleag─â evolu┼úia ┼či structura dinozaurilor, ├«n special a speciei cu pene.

chih jpg jpeg

Bucata cretacic─â de chihlimbar care are aproximativ m─ârimea ┼či forma unei caise uscate surprinde unul dintre primele momente de diferen┼úiere ├«ntre p─âs─âri ┼či dinozaurii cu pene. Scan─ârile ┼či analizele la microscop au ar─âtat opt vertebre al buc─â┼úii de coad─â, parte ce reprezint─â probabil o treime din lungimea total─â a acesteia. Pe baza structurii cozii, cercet─âtorii sunt de p─ârere c─â aceasta apar┼úine coelurosaur t├ón─âr, acesta f─âc├ónd parte dintr-un grup de dinozauri theroopzi, care cuprind caracteristici ├«ncep├ónd de la tiranozaur p├ón─â la p─âs─ârile moderne.

vertebre jpg jpeg

Chihlimbarul, denumit ÔÇ×EvaÔÇŁ ├«n cinstea cercet─âtoarei Eva Koppelhus, provine dintr-o min─â din Hukawng Valley, din nordul Myanmarului. Cercet─ârile au fost coordonate de c─âtre paleontologul Lida Xing, de la University of Geosciences, China.

Sursa:nationalgeographic.com