A fost descoperită cea mai veche consemnare din «Odiseea» lui Homer jpeg

A fost descoperită cea mai veche consemnare din «Odiseea» lui Homer

📁 Grecia Antică
Autor: Redacția
🗓️ 12 iulie 2018

O echipă de arheologi a descoperit o placă antică pe care sunt inscripţionate 13 versuri din Odiseea lui Homer, pe locul oraşului antic Olympia, din sudul Greciei. Aceasta ar fi cea mai timpurie consemnare a poemului epic, a declarat ministrul grec al culturii.

Placa a fost descoperită după trei ani de excavări realizate de Serviciile de Arheologice Greceşti, în colaborare cu Institutul German de Arheologie. A fost găsită în apropiere ruinelor templului lui Zeus, pe locul unde aveau loc jocurile olimpice, în vestul Peloponezului. Fragmentul descoperit este din cartea a 14-a şi descrie întoarcerea lui Ulise pe insula Itaca, patria sa.

Compus în secolul VIII î. Hr, poemul epic atribuit lui Homer a fost transcris în epoca creştină pe un pergament din care au fost descoperite doar câteva fragmente, în Egipt. Cercetătorii sunt de părere că fragmentul găsit este din secolul III, însă data urmează să fie verificată. Totuşi, conform ministrului culturii, placa rămâne „un exponat istoric şi literar minunat”.