A căzut tot zidul Berlinului? jpeg

A căzut tot zidul Berlinului?

📁 Comunism
Autor: Redacția
🗓️ 19 aprilie 2010

Spre deosebire de celelalte 999 de blocuri de polistiren, care cântăreau 20 kg fiecare şi aveau o înălţime de 2, 5 m, ultima piesă era dintr-un beton brut şi avea o greutate de 2 tone. Ea nu s-a clintit când penultima piesă de domino a venit să se strivească de masa sa inertă, oprind astfel brutal această cursă nebună către libertate.

Ultimă piesă de domino nici nu era colorată ca și celelalte. Pe suprafaţa sa cenuşie, nu puteai vedea decât o serie de caractere chinezeşti. Spectacolul, organizat la 9 noiembrie la Berlin, pentru a celebra căderea Zidului şi libertatea regăsită, a avut ca moment de apogeu un uriaş joc de domino cu 1.000 de piese, dispuse pe fostul traseu al frontierei. Aceasta pentru a simboliza reacţia în lanţ care a declanşat prăbuşirea comunismului. Toate privirile au fost aţintite asupra lui Lech Walesa care a pus în mişcare prima piesă, însă ultima piesă nu a căzut.

Singura ţară care a rezistat valului revoluţiilor din 1989 a fost China comunistă. Aici manifestaţiile şi revendicările tineretului însetat de reforme din piaţa Tiananmen au fost înecate într-o baie de sânge, chiar în ziua în care polonezii aveau să voteze pentru prima oară.

Artistul în cauză, Xu Bing, este directorul adjunct al Academiei centrale de Artă din Beijing şi este stabilit în Statele Unite. Autor conceptual, el lucrează căutând să inventeze caractere care asociază ideograme chinezeşti şi litere latine. Pe “domino-ul” său, cu aspectul tradiţional al unui poem caligrafiat pe o stelă, el a reprodus un text al poetului Lu You, din dinastia Song (960-1279), pe tema despărţirii. Sabine Kastner, de la agenţia Compactteam, care a participat la proiect, explică astfel mesajul artistului:“El a vrut să arate că este greu să faci ca zidurile să cadă şi că oamenii continuă să fie despărţiţi de ziduri fizice sau mentale”.

Oficialii de la Berlin au încercat o nuanţare în discursul rostit după eveniment, în ideea că lumea nu este perfectă, iar ultima piesă de domino nu reprezintă neapărat China comunistă, ci zidurile vechi şi noi care încă mai există. Totuşi, imaginea simbol a fost extrem de percutantă pentru întreaga lume.