70 de ani de la inaugurarea Muzeului de Istorie Turda | FOTO jpeg

70 de ani de la inaugurarea Muzeului de Istorie Turda | FOTO

­čôü Muzeele Rom├óniei
Autor: Redac╚Ťia

N─âscut din dorin╚Ťa de a salva de la distrugere numeroasele vestigii arheologice ale ora╚Öului, Muzeul Raional Turda a fost deschis publicului ├«n data de 23 august 1951. Deschiderea oficial─â a muzeului trebuie pus─â ├«n leg─âtur─â cu alte zeci de inaugur─âri ale unor institu╚Ťii similare din Rom├ónia comunist─â a anilor ┬┤50. 

├Än data de 23 august 1951, ├«ntr-un cadru festiv, au fost deschise pentru public urm─âtoarele expozi╚Ťii: lapidariul roman, expozi╚Ťia etnografic─â ╚Öi cea dedicat─â industrializ─ârii. Primul director numit al Muzeului de Istorie a fost Simion Felezeu, ├«ns─â cel care va pune bazele ╚Ötiin╚Ťifice ale institu╚Ťiei, a fost prof. Ioan ╚Üig─âra.

Muzeul de Istorie Turda 3 jpg jpeg

De-a lungul celor 70 de ani de activitate, modestele colec╚Ťii ce num─ârau ini╚Ťial c├óteva mii de artefacte s-au ├«mbog─â╚Ťit, astfel ├«nc├ót Muzeul de Istorie Turda de╚Ťine azi un valoros patrimoniu de cca 40000 de bunuri culturale, care se structureaz─â ├«n colec╚Ťiile de preistorie, roman─â, postroman─â, medieval-modern─â, memorialistic─â, etnografic─â ╚Öi art─â. 

Muzeul de Istorie Turda 4 jpg jpeg

O bun─â parte dintre artefacte se reg─âsesc ├«n expozi╚Ťia permanent─â a institu╚Ťiei, fiind prezentate publicului ├«ntr-o manier─â interactiv─â, reu╚Öind s─â atrag─â anual mii de vizitatori.

Spa╚Ťii expozi╚Ťionale ├«n anii 1950 (foto: Facebook / Muzeul de Istorie Turda)

Muzeul de Istorie Turda 5 jpg jpeg