70 de ani de la inaugurarea Muzeului de Istorie Turda | FOTO jpeg

70 de ani de la inaugurarea Muzeului de Istorie Turda | FOTO

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 25 august 2021

Născut din dorința de a salva de la distrugere numeroasele vestigii arheologice ale orașului, Muzeul Raional Turda a fost deschis publicului în data de 23 august 1951. Deschiderea oficială a muzeului trebuie pusă în legătură cu alte zeci de inaugurări ale unor instituții similare din România comunistă a anilor ´50. 

În data de 23 august 1951, într-un cadru festiv, au fost deschise pentru public următoarele expoziții: lapidariul roman, expoziția etnografică și cea dedicată industrializării. Primul director numit al Muzeului de Istorie a fost Simion Felezeu, însă cel care va pune bazele științifice ale instituției, a fost prof. Ioan Țigăra.

Muzeul de Istorie Turda 3 jpg jpeg

De-a lungul celor 70 de ani de activitate, modestele colecții ce numărau inițial câteva mii de artefacte s-au îmbogățit, astfel încât Muzeul de Istorie Turda deține azi un valoros patrimoniu de cca 40000 de bunuri culturale, care se structurează în colecțiile de preistorie, romană, postromană, medieval-modernă, memorialistică, etnografică și artă. 

Muzeul de Istorie Turda 4 jpg jpeg

O bună parte dintre artefacte se regăsesc în expoziția permanentă a instituției, fiind prezentate publicului într-o manieră interactivă, reușind să atragă anual mii de vizitatori.

Spații expoziționale în anii 1950 (foto: Facebook / Muzeul de Istorie Turda)

Muzeul de Istorie Turda 5 jpg jpeg