45 de ani de la primul 10 ├«n gimnastica olimpic─â  Ce transmitea Securitatea ├«n ╚Ťar─â despre performan╚Ťa Nadiei Com─âneci jpeg

45 de ani de la primul 10 ├«n gimnastica olimpic─â. Ce transmitea Securitatea ├«n ╚Ťar─â despre performan╚Ťa Nadiei Com─âneci

Pe 18 iulie 1976, Nadia Com─âneci, o feti╚Ť─â de 14 ani din Rom├ónia, a intrat in istoria sportului cu o performan╚Ť─â nemai├«nt├ólnit─â p├ón─â atunci ╚Öi greu de egalat: nota 10 la gimnastic─â, la Jocurile Olimpice de Var─â de la Montreal!

Afi╚Öajul electronic nici nu era programat s─â arate nota 10, a╚Öa c─â pe ecranele din sal─â a ap─ârut nota 1.00. Nadia Com─âneci a ob╚Ťinut de ╚Öapte ori scorul perfect la aceasta edi╚Ťie a Jocurilor Olimpice din Canada, c├ó╚Ötig├ónd trei medalii de aur, la individual compus, b├órn─â ╚Öi paralele, o medalie de argint ÔÇô echip─â compus, ╚Öi una de bronz la sol.

T├ón─âra gimnast─â din Rom├ónia a intrat in istorie drept prima sportiv─â cu un exerci╚Ťiu perfect, dou─â dintre elementele de gimnastic─â purt├óndu-i azi numele: "cobor├órea Com─âneci" ╚Öi "saltul Com─âneci". Numele Nadia a devenit at├ót de popular ├«nc├ót imediat zeci de mii de feti╚Ťe nou n─âscute din toat─â lumea au fost numite astfel dup─â campioana absolut─â de la Montreal!

V─â prezent─âm c├óteva fotografii de la acea excep╚Ťional─â realizare a Nadiei Com─âneci ╚Öi documente diplomatice inedite din patrimoniul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, care redau atmosfera epocii ╚Öi importan╚Ťa acordat─â sportului ca mijloc de diploma╚Ťie ├«ntr-o ecua╚Ťie geopolitic─â complicat─â.

Nadia Com─âneci s-a f─âcut remarcat─â ├«nc─â din timpul turneului comun al echipelor de gimnastic─â ale Rom├óniei ╚Öi Canadei, desf─â╚Öurat ├«ntre 18-22 februarie 1976, ├«n localit─â╚Ťile Kitchener ╚Öi Waterloo din provincia Ontario.

Speciali╚Ötii ├«n gimnastic─â, cita╚Ťi de presa sportiv─â canadian─â ╚Öi men╚Ťiona╚Ťi ├«ntr-o telegram─â a Ambasadei Rom├óniei la Ottawa, apreciau c─â t├ón─âra rom├ónc─â era ÔÇ×o gimnast─â perfect─â, fenomenal─â, superb─â, care ╚Öi-a surclasat net adversarele ╚Öi care la jocurile olimpice poate ob╚Ťine note de 10 la toate figurileÔÇŁ!

o jpg jpeg
olimpiada jpg jpeg
olimpiada 1 jpg jpeg
o3 jpg jpeg

Mai multe documente ╚Öi informa╚Ťii, pe pagina de socializare a Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.