Deturnarea avoionului Ryanair, a treia «operaţiune specială» a Belarusului în decurs de o săptămână jpeg

30 de specii de pești fosili de acum 56 de milioane de ani, într-o rezervație monument al naturii din Argeș

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 25 mai 2021

Arie naturală protejată de interes internaţional, rezervaţia fosiliferă de la Suslăneşti – Argeş adăposteşte schelete de peşti fosili cu o vechime uluitoare. Situl geotectonic este considerat monument al naturii, scrie adevarul.ro.

La 8 km de Câmpulung, pe partea stângă a văii Argeşelului, la Suslăneşti, pe dealul Marlauz, la o altitudine de 680 m, se află Rezervaţia fosiliferă Marlauz, impresionantă prin bogăţia de schelete de peşti fosili, ce se găsesc în argilele sub formă de lespezi fine, datând de aproape 56 de milioane de ani. 30 de specii de peştii Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de circa 3,5 hectare.

Zona este lipsită de prea multă vegetaţie, fiind brăzdată de şanţuri rezultate în urma fenomenelor de şiroire sau a torentelor de apă de pe versanţi. ” Este o arie protejată de tip paleontologic, fiind inclusă în a treia cateogorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii ()… În şisturile disodilice şi menilitice de vârstă oligocenă de aici se întâlnesc specii de peşti fosili precum „Clupea longimana”, „Caraux macoveii” (de formă ovală, de 14 cm lungime), „Rhombus stamatini” (cu poziţia ambilor ochi pe partea stângă a capului), „Scorpaenoides popovicii” (un peşte de numai 10-20 mm, cu corp alungit, cu o aripioară pectorală triunghiulară de trei ori mai înaltă decât corpul)”, se arată în descrierea făcută rezervaţiei de CJ Argeş.

Rezervaţia fosiliferă Marlauzi este considerată de geologi un sit geotectonic, aceştia grupând fosilele descoperite în trei categorii mari, şi anume: peşti autohtoni, peşti migratori şi peşti de adâncime. Au fost identificate nu mai puţin de 30 de specii de peşti, iar mai mult de jumatate dintre aceştia au reprezentat specii noi pentru această ştiinţă.

Explicaţia prezenţei fosilelor marine în subsolul dealurilor trebuie căutată multe milioane de ani în urmă. „Fosilele ne spun istoria geologică a locului şi ne ajuta să recreem mediul existent în urma cu multe milioane (sau mii de ani, în alte cazuri). În această zonă în care azi găsim Rezervaţia fosiliferă Marlauz, era, acum mai bine de două milioane de ani, Marea Sarmatică sau Marea Paratethys, o mare continentală închisă, apărută ca rezultat al ridicării lanţului Alpino-Carpato-Hymalaian şi care s-a întins între zona Europei Centrale şi Munţii Tian-Şan din Asia Centrală”, explică, pentru „Adevărul”, profesorul Sebastian Florescu.

Datorită izolării de oceanul planetar şi a aportului unor cantităţi semnificative de apă dulce de la fluviile din regiune, salinitatea ei a scăzut treptat. Mjoritatea faunei marine a dispărut, fiind înlocuită cu animale adaptate vieţii în apele salmastre.

Citește integral pe adevarul.ro