145 de ani de la nașterea Reginei Maria a României jpeg

145 de ani de la nașterea Reginei Maria a României

Principesa Maria de Edinburgh, viitoarea Regin─â Maria a Rom├óniei, s-a n─âscut la 29 octombrie 1875, ├«n Anglia, la Castelul Eastwell. Era al doilea copil al prin┼úesei Maria Alexandrovna (singura fiic─â a ┼úarului Alexandru al II-lea al Rusiei) ┼či al ducelui Alfred de Edinburgh, ofi┼úer ├«n marina britanic─â (al doilea fiu al Reginei Victoria a Marii Britanii).

Castelul Eastwell, unde a copil─ârit Maria, era o construc┼úie din piatr─â cenu┼čie, tipic englezeasc─â, ├«nconjurat─â de un parc foarte frumos ┼či de o p─âdure str─âlucitoare, cu p─â┼čuni ├«ntinse de iarb─â verde. Pe l├óng─â acestea, ├«n decorul copil─âriei viitoarei regine era ┼či un lac imens cu ap─â lucitoare. La cap─âtul cel mai ├«ndep─ârtat al lacului, printre tot felul de tufi┼čuri, se afla o f├ónt├ón─â cu un susur misterios. Sunetul ├«i fascina pe Maria ┼či pe fra┼úii s─âi ┼či ├«i ducea cu g├óndul la stafii sau la alte creaturi din basme, iar de fiecare dat─â c├ónd se apropiau de f├ónt├ón─â inimile le b─âteau din ce ├«n ce mai tare. Fra┼úii se luau de m├ón─â, ├«ncercau s─â ├«┼či ascund─â spaima ┼či se apropiau de f├ónt├ón─â, ├«ns─â niciodat─â suficient de mult ├«nc├ót s─â dezlege taina sunetelor, care, de altfel, a r─âmas unul dintre misterele copil─âriei principesei Maria.

Principele Ferdinand, viitorul rege al Rom├óniei Mari, ╚Öi Maria s-au ├«nt├ólnit pentru prima dat─â ├«n martie 1892, la M├╝nchen, ├«n cadrul unei reuniuni de familie. Viitoarea regin─â ├«╚Öi va reaminti mai t├órziu c─â: ÔÇ×├«nt├ólnirea, dup─â c├ót mi se pare, fusese cu grij─â pl─ânuit─â dar, de bun─â seam─â, nici eu, nici surorile mele, nu ╚Ötiam nimic. Se puse la cale s─â ne vedem c├ót se poate de multÔÇŁ.


Principesa Maria într-o fotografie realizată de principele Ferdinand la Cotroceni. Colorizare manuală de Lucian Muntean, octombrie 2020. Fotografia originală mai jos

Resize of arhiva   regina maria   lucian muntean 01 jpg jpeg

Maria nu-l displace pe t├ón─ârul prin╚Ť venit dintr-o ╚Ťar─â despre care nu ╚Ötia nimic: ÔÇ×era chinuitor de timid ╚Öi r├ódea mai mult ca de obicei ca s─â-╚Öi ascund─â timiditatea... el trezea sentimente materne. L-a╚Ö fi ajutat cu pl─âcereÔÇŁ. Pe c├ónd se aflau la M├╝nchen, cei doi tineri primesc o invita╚Ťie din partea ├«mp─âratului Wilhelm al II-lea de a-l vizita la Berlin. Aici, Ferdinand ├«╚Öi reg─âse╚Öte vechii camarazi de armat─â ╚Öi, probabil, ╚Öi sub influen╚Ťa veri╚Öoarei sale, Charlotte, g─âse╚Öte curajul de a pune Mariei de Edinburgh ├«ntrebarea decisiv─â a oric─ârei vie╚Ťi omene╚Öti:

ÔÇ×Vrei s─â fii so╚Ťia mea?ÔÇŁ

Curajul lui Ferdinand a șocat-o pe tânăra principesă britanică:

ÔÇ×Pentru mine este ╚Öi ast─âzi o enigm─â cum a g─âsit el curajul s─â-mi propun─â s─â ne logodim. Dar a f─âcut-o ╚Öi eu am acceptat. Am zis ┬źda┬╗ ╚Öi mi-am pecetluit soarta. U╚Öa spre via╚Ť─â s-a deschis, spre o via╚Ť─â lung─âÔÇŁ.

Logodna celor doi a fost anun╚Ťat─â ├«n plenul Senatului Rom├óniei de c─âtre ministrul de Externe, Alexandru Lahovary, pe data de 25 mai 1892. 

Regina Maria a României (1) jpg jpeg

Nunta a fost programat─â pe 29 decembrie 1892 ├«n castelul Sigmaringen, la ea particip├ónd regele Carol I, membrii guvernului Rom├óniei, rudele lui Ferdinand, dar ╚Öi ale Mariei, mai pu╚Ťin iubitul ei tat─â care nu vedea cu ochi buni mariajul fiicei sale. Ducele de Edinburgh dorise o c─âs─âtorie mai ilustr─â pentru Missy, a╚Öa cum era alintat─â ├«n familie Maria. C├ót timp locuiser─â ├«n Malta, acolo unde tat─âl Mariei ├«ndeplinise func╚Ťia de comandant al flotei britanice din Mediterana, Missy se ├«ndr─âgostise nebune╚Öte de v─ârul ei, George de York, viitorul rege George al V-lea al Angliei (1910-1936).

Idila nu se concretizase ├«ns─â, ╚Öi Maria, ├«n loc s─â devin─â regina Angliei ╚Öi ├«mp─âr─âteas─â a Indiei, va ajunge prima ÔÇô ╚Öi ultima, de altfel ÔÇô regin─â a Rom├óniei Mari ╚Öi ÔÇ×├«mp─âr─âteasa tuturor rom├ónilorÔÇŁ, titlu neoficial, dar popular, dat de c─âtre ╚Ť─âranii rom├óni din Ardeal dup─â Marea Unire din 1918.