Un tablou de Van Gogh, furat pentru a doua oară dintr un muzeu din Cairo jpeg

11 persoane vor fi judecate în cazul furtului unui tablou de Van Gogh

📁 Memoria Imaginii
Autor: Redacția
🗓️ 8 septembrie 2010

Un număr de 11 persoane, printre care un înalt responsabil din Ministerul egiptean al Culturii şi directoarea Muzeului Mahmoud Khalil, vor fi judecate pentru neglijenţă în cazul furtului, pe 21 august, al unui tablou aparţinând celebrului pictor Van Gogh, au declarat surse judiciare pentru AFP.

Mohsen Chaalane, responsabil pentru arte în cadrul Ministerului egiptean al Culturii, şi Rim Bahir, directoarea muzeului din Cairo, vor fi judecaţi, începând din 14 septembrie, după ce ancheta a arătat neglijenţă în securizarea muzeului.

De asemenea, vor fi judecaţi directorul adjunct al muzeului, un alt responsabil al ministerului şi şapte paznici.

Conform rezultatelor anchetei procurorului general, un singur paznic asigură, cel mai adesea, securitatea muzeului. De asemenea, ancheta a arătat faptul că, din cele 47 de camere de supraveghere instalate, 30 sunt stricate din 2006.

Muzeul Mahmoud Khalil din Cairo deţine una dintre cele mai importante colecţii de artă europeană a secolelor al XIX-lea şi al XX-lea din Orientul Mijlociu.

Tabloul de Vincent Van Gogh, în valoare de 50 de milioane de dolari, a fost furat din Cairo pe 21 august. Acelaşi tablou de Van Gogh a fost furat, tot din muzeul egiptean, în 1978, şi recuperat un deceniu mai târziu, în Kuweit.

Lucrarea, cu flori galbene şi roşii, măsoară 30x30 centimetri. Se crede că tabloul a fost pictat de Van Gogh în 1887, cu trei ani înainte ca acesta să se omoare prin împuşcare.

Muzeul Mahmoud Khalil, construit în anii '30 de politicianul căruia îi poartă numele, mai conţine lucrări de Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir şi Edgar Degas.