Marele labirint subteran ascuns lângă Castelul Corvinilor
Peste 400.000 de turiști vizitează anual Castelul Corvinilor din Hunedoara, însă foarte puțini dintre ei urcă pe Dealul Sânpetru, pentru a explora locul spectaculos, care păstrează numeroase vestigii istorice și enigme.
Castelul Corvinilor din Hunedoara primește în cele mai aglomerate zile ale sezonului turistic mii de vizitatori.
Anual, numărul celor care trec pragul ansamblului medieval din Hunedoara depășește 400.000 de oameni, iar costului unui bilet de intrare ajunge la 40 de lei, pentru adulți.
Foarte puțini oaspeți ai castelului ridicat în secolul al XV-lea de familia Huniazilor ajung să depășească „granițele” sale, pentru a urca pe Dealul Sânpetru, din vecinătatea sa, unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Hunedoara.
Ce se ascunde sub Dealul Sânpetru
O excursie de vreo 20 – 30 de minute, începută pe jos, de pe străduțele care ocolesc Castelul Corvinilor din Hunedoara, îi aduce pe turiștii veniți la castel într-un loc plin de secrete.
Pe Dealul Sânpetru din Hunedoara, călătorii găsesc rămășițele unei cetăți dacice, identificată de unii istorici ca fiind antica Singidava, urme ale unui cimitir de copii din vremea dacilor și două peșteri locuite în preistorie, folosite mai târziu ca refugii temporare pentru unii localnici.
În anii ’50, sub Dealul Sânpetru din Hunedoara a fost săpat, în secret, un buncăr anti-atomic, în forma literei H, cu două intrări apărate de uși blindate și o lungime totală de 800 de metri. Adăpostul este, în prezent, în conservare, fiind considerat un loc care amintește de „Războiul rece” început la mijlocul secolului XX.
Atât peșterile de pe Dealul Sânpetru din Hunedoara, cât și galeriile subterane ale adăpostului antiatomic construit sub acest deal au dat naștere legendei stranii că, în trecut, Castelul Corvinilor din Hunedoara coresponda cu Cetatea medievală a Devei printr-un tunel, de vreo 15 kilometri - cât este distanța dintre cele două așezări.
La vreo 200 de metri mai jos de galeriile peșterilor săpate de ape și de cele ale adăpostului construit de oameni, un întins lac subteran, cu apă potabilă, a fost descoperit în adâncurile dealului Sânpetru, cu ajutorul forajelor din anii ’50.
Imensul bazin subteran a acumulat de-a lungul timpului apele provenite din precipitațiile din Munții Poiana Ruscă, din pierderile de apă ale râurilor și din izvoarele subterane ale masivului întins pe 120 de kilometri pătrați.
Alături de legendele și vestigiile sale, Dealul Sânpetru din Hunedoara, acoperit în mare parte de pădure, își încântă oaspeții și prin panorama care o înfățișează.
Stâncile sale despart văile Cernei și Zlaștiului, două râuri care izvorăsc din Munții Poiana Ruscă, traversează Ținutul Pădurenilor din Hunedoara și se unesc la poalele Castelului Corvinilor și a dealului pe care a fost clădit.
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro