Vernisajul expoziției „170 de ani de la înființarea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj (1853-2023)”

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 21 octombrie 2024

Marți, 22 octombrie, la ora 16:00, Muzeul Național al Banatului (MNB) vernisează expoziția fotodocumentare care celebrează 170 de ani de la înființarea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, o bucată vie din ADN-ul Banatului.

Povestea începe în 1853, când Papa Pius al IX-lea semnează documentul „Apostolicum Ministerium”, ridicând Episcopia Greco-Catolică de Lugoj, care și-a întins aripile asupra Caraș-Severinului, Timișului, Hunedoarei și nu numai. Din acele zile în care granițele spirituale și culturale se conturau, ne vin acum, la Timișoara, fotografii și documente rare care vorbesc despre oameni curajoși și vizionari ca Ștefan Moldovan, I. Boroș și Ep. Victor Mihaly de Apșa. Oameni care, cu fiecare cuvânt și gest, au consolidat conștiința românilor bănățeni, informează un comunicat al MNB.

Potrivit comunicatului citat, expoziția nu este doar o fereastră spre trecut, ci un prilej de a înțelege cum identitatea noastră a fost clădită în timp. În fiecare fotografie, fiecare document, vei regăsi nu doar fapte istorice, ci vieți trăite, drumuri parcurse cu credință și reziliență. Împreună cu Arhiva

Expoziția „170 de ani de la înființarea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj (1853-2023)” este deschisă în holul de la etajul I, Bastionul Maria Theresia, Str. Martin Luther nr. 4, Timișoara, în perioada 22 octombrie – 22 decembrie 2024.

Mai multe