Uniformele jandarmilor rurali din perioada 1933-1941

În anii ’30, uniformele militare românești ale tuturor armelor au fost modificate și diversificate.

În imagini avem două replici de uniforme de jandarmi rurali în ținuta zilnică, în stânga un fruntaș în uniforma model 1933, iar în dreapta un plutonier în uniforma model 1934. Șapca (cunoscută de către publicul larg ca și „caschetă”, deși niciodată acest termen nu a fost folosit în vreun regulament sau denumire oficială) este introdusă pentru ofițeri și subofițeri în 1930, după model englezesc, iar în 1933 chiar și trupa în termen (din toate armele) primește șapcă, din postav, în totalitate de culoare kaki pentru armele terestre, cu inițiale sau numere din postav de culoarea armei, scrie Muzeul Național de Istorie a României, pe pagina de Facebook a instituției.

Vestonul cu revere este și el introdus, în 1930, doar pentru ofițerii din anumite arme și specializări, în 1932 pentru toți ofițerii, iar în 1933 subofițerii și trupa primesc și ei veston cu revere. Specificăm că uniforma cu revere era purtată zilnic de către trupa în termen din toate armele, nu era ținuta de oraș. Vechile uniforme, închise la gât și cu capele, au continuat însă să fie purtate.

Cei doi jandarmi rurali din imagine sunt încadrați de doi bărbați așezați pe scaune care deapănă un scul. Cei doi săteni poartă costume din două comunități diferite cu populație românească din județul Harghita. Cel din dreapta poartă un costum din Voșlăbeni compus din cămașă, cioareci, opinci și brâu în talie, iar cel din stânga un costum din comuna Săcel compus din cămașă, ițari, cizme și brâu. Ambii poartă pe cap căciuli din blană de miel însemnate în interior cu inițiala proprietarului, obicei care îi ferea pe purtători de situațiile în care ar fi putut să le încurce la biserică. (credit foto: Petru Palamar; text: muzeograf Nicolae Adrian Alexe, CNM ASTRA din Sibiu; muzeograf Florina Bănică, MOMS Miercurea-Ciuc)

Expoziția „Jandarmeria Română 1850-2020” este deschisă la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc până pe 18 ianuarie 2024.

Mai multe